Čeština English

Bramborové lokše

Starodávný recept na lokše se ani vlivem moderní doby nemění. Je totiž geniální.

Lokše jsou skutečně hotovy raz-dva-tři a k jejich přípravě není potřeba víc než 3 suroviny. Brambory, mouka a sůl. Bohužel za opravdovou rozpálenou plotýnku kachlových kamen supluje mnohde pávička „teflonka“, ale i s ní se kupodivu podaří lokše naprosto skvostné. Dokonce s černými puchýřky, které k lokším patří a moc jim sluší.

Bramborové lokše

Svatomartinská tradice budiž naplněna. K husí pečeni a červenému zelí musí být lokše.

  • 1 kg brambor
  • 300 g hladké mouky (nejlépe dvounulky)
  • sůl
  • husí nebo kachní sádlo na omaštění

Kuchařská rada

Podle starého moudra je vhodné použít mouky tolik, kolik váží jedna třetina použitých brambor.

Dám vařit 1 kg brambor ve slupce. Vodu v hrnci mírně osolím. Když jsou brambory vařeny, vyjmu je z vody a nechám zvolna chladnout. Nejraději je vařím den předem. Studené brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme na vál. Po oloupání a nastrouhání mi zůstane cca 900 g vařených brambor, do kterých přidám cca 300 g hladké mouky a vypracuji tvárné a nelepivé těsto. Je-li třeba, mouku zlehka přisypávám, ale pokud by jí bylo moc, mohlo by se stát, že lokše budou tvrdé a to by nebylo ono. Z vypracovaného těsta vyválím váleček a nakrájím na menší kousky, ze kterých vyvaluji tenké placky. Během vyvalování je třeba těsto podsypávat moukou. Opékáme nejlépe na horké litinové plotýnce rozpálených kamen, ale dobře poslouží i nahřáté teflonová pánvička. Pečeme nasucho z obou stran a přebytečnou mouku z pánvičky průběžně odstraňujeme, aby se nepřepalovala. Lokše mají pěkné černé puchýřky a chutnají výtečně, když je ihned po vyndání z pánvičky, ještě pěkně horké, potřeme rozpuštěným husím nebo kachním sádlem z obou stran peroutkou.

Teplé a omaštěné lokše klademe na talíř pěkně na sebe a přikryjeme je porcelánovou mísou.
Krásně se provoní a zvláční. Servírujeme je složené na čtvrtiny srolované.

Lokše podáváme jako přílohu k husí nebo kachní pečínce, kterou doprovodí dušené červené zelí. Svatomartinská tradice budiž naplněna :-) V pátek se u nás chystá husí pečínka.

Lokše chutnají skvěle i na sladký způsob. V tomto případě je můžeme potírat rozpuštěným máslem a sypat mákem a cukrem nebo být rafinovanější a nejprve potřít švestkovými povidly a poté posypat mletým mákem. Jestli nejste na sladké, tak je zkuste třeba namazat brynzou a vydatně posypat pažitkou. Nezklamou!

Co dobrého budete vařit na sv. Martina vy? Kdyby to neměla být pečínka, na lokše si troufněte. Věřím tomu, že pokud je budete jíst úplně poprvé, mile vás překvapí.

Šárka Škachová
www.gurmanka.cz

1 jahoda2 jahody3 jahody4 jahody5 jahod (18 hlasů, průměr: 4,00 z 5)
Loading ... Loading ...
Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.