Inspirace do kuchyně

Staročeská koprovka

Kdo se nebojí klasiky a husté poctivé smetany, ten má rád výborné staročeské omáčky. V sezóně kopru hraje prim dobrá koprovka. Podáváme ji tradičně s vařeným hovězím masem nebo s vařenými vejci. Ať tak či tak, když se nešetří koprem, vždycky je perfektní.

Pokud máte slabost pro tuhle zelenou bylinku, tak cest, které vedou k dobré koprovce, je hned několik a každá je správná.

Můj tip do kuchyně:

Dnes se u nás koprovka podávala s malými brambůrky, pečenými ve slupce. Na talíři jsem je rozmáčkla, aby se k nim lépe dostala omáčka. Hovězí maso bylo den předem trpělivě pošírované ve vývaru, do kterého jsem dala vyvařit i stonky kopru. Maso bylo měkké jako dort a vývar měl sílu masa i parfém voňavého kopru, což té koprovce dopomohlo k ještě většímu úspěchu. Připravila jsem si i koprový olej, který se hodil na zakápnutí pečených brambor.

 

Ingredience

  • na jíšku: 60 g hladké mouky + 60 g másla
  • ½ litru vývaru z masa
  • ½ litru kyselé smetany
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce cukru
  • 2 až 3 lžíce nasekaného kopru
  • na zjemnění žloutek
  • sůl a špetka pepře
  • Postup

    Na kousku rozpuštěného másla zpěníme hladkou mouku a za stálého míchání upražíme bledou jíšku.

    Rozředíme chladným vývarem z masa nebo vodou a dobře rozšleháme metličkou, abychom získali hladkou omáčku.

    Osolíme, opepříme a zvolna za občasného promíchávání cca 30 povaříme.

    Do provařené omáčky přidáme smetanu, dobře promícháme a zvolna prohřejeme.

    Do hotové omáčky přidáme dostatečné množství nasekaného kopru, dle chuti přisladíme, přikyselíme a na zjemnění můžeme přidat jeden čerstvý žloutek.

    Omáčku už nevaříme, jinak by se srazila.

     

    Líbil se Vám recept?

    V září u nás (mimo jiné) zakoupíte: Burčák, hroznové víno, fenykl, rajčata, papriky, saláty, čerstvou chlazenou drůbež, kozí i kravské mléčné výrobky, české květiny, skvělou kávu, točené pivo, výborné jídlo a mnoho dalšího... Více informací