Inspirace do kuchyně

Polévka Vichyssoise

Krémová bramborovo-pórková polévka Vichyssoise [čti: višisoas], se podle doporučení podává vlažná, ale v létě osvěží řádně vychlazená. Je lahodná, rychle připravená a v neposlední řadě i levná. I když se objevuje na menu luxusních restaurantů po celém světě, všechno potřebné k její přípravě můžeme najít i na malé české zahrádce. A to je to, co je na této slavné polévce sympatické.

Můj tip do kuchyně:
Se základním zadáním tradičního receptu této slavné polévky se neexperimentuje, vylepšení neexistuje. Seznamte se s jejím příběhem. I když je připravená jen z několika málo obyčejných surovin, přesto platí za velkou delikatesu hodnou kuchyně nejslavnějšího hotelu světa. Zásluhu na jejím znovuobjevení a zviditelnění na menu luxusního restaurantu má Louis Diat, šéfkuchař restaurace Ritz-Carlton v New Yorku. Pojmenoval ji po lázeňském městě Vichy ležícím ve francouzském departementu Allier. Bylo to tedy znovuobjevení „dobře zapomenutého receptu z dětství“, který byl uveden do tzv. „lepší společnosti“ hostí navštěvujících slavný Ritz.
Dobrou chuť přeje Šárka Erb Škachová

 

Ingredience

  • 4 pórky
  • 2 velké brambory
  • 50 g másla
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • 250 ml crème fraîche nebo sladké smetany
  • čerstvá pažitka
  • sůl
  • Postup

    Ořipravíme si pěkný silný pórek, ale odřízneme z něj jen bílé části. Zelená část pórku se v tomto receptu zásadně nepoužívá.

    Pórek omyjeme, nadrobno nakrájíme a na rozpuštěném másle krátce zpěníme.

    Pórek by neměl vůbec zhnědnout, proto velmi pečlivě mícháme.

    K pórku přidáme oloupané a na drobné kostičky nakrájené brambory a vše zalijeme vývarem.

    Podle potřeby osolíme a při mírné teplotě zvolna vaříme do změknutí, tj. cca 30 minut.

    Polévku rozmixujeme na hladký krém, který před podáváním zjemníme sladkou smetanou.

    Každou porci na talíři posypeme čerstvou a jemně nasekanou pažitkou.

    Polévku podáváme vlažnou, ale v létě se doporučuje řádně ji vychladit.

     

    Líbil se Vám recept?

      Jedno z prvních pražských farmářských tržišť v ČR. Krásné místo v centru Prahy, na kamenném břehu řeky Vltavy. Více…
    Přečíst celý článek
    Už je to tady! Zase si můžete přijít plnit košíky čerstvými, zdravými potravinami, pozdravit se se svými oblíbenými farmáři a…
    Přečíst celý článek
    Farmářské trhy budou mít částečně v lednu přestávku, první trh bude otevřen 14. ledna 2023 a bude to Heřmaňák na Řezáčově náměstí v Praze 7. Poté přijdou na řadu Farmářský trh Kubáň a Farmářské tržiště Náplavka, oba trhy 4. února 2023. Na všechny se moc těšíme a přejeme do nového roku pevné zdraví, štěstí a mnoho úspěchů!