fbpx

Inspirace do kuchyně

Okroška – studená letní polévka

Určitě se shodneme, že v parném létu je nejlepší mísa něčeho studeného a osvěžujícího. Už jste ochutnali okrošku? Skvělá, dietní, starodávná slovanská letní polévka, absolutně nenáročná na přípravu.

Jednou zkusíte a nebudete chtít přestat! Z tohoto důvodu si nikdy nedělám okrošku do malé misky. U nás doma je to oblíbená letní polévka už přes tři generace. Právě je na ni ten nejlepší čas hojnosti všemožné zeleniny. Dobrá zpráva je, že v tomto období všechno najdete na farmářském trhu nebo přímo doma na zahradě.

Krásné léto a dobrou chuť přeje

Šárka Erb Škachová

Ingredience

  • salátová okurka, na nudličky krájená (nebo přerostlé nakládačky)
  • svazek ředkviček
  • cibulka šalotka
  • stroužek česneku
  • petrželka, pažitka, kopr
  • sůl, pepř
  • kapka citronové šťávy
  • vařená vejce natvrdo
  • ve slupce vařené nové brambory
  • kefír
  • žitný chléb jako příloha
  • Postup

    Do velké mísy nakrájíme zeleninu, přidáme bylinky, osolíme a opepříme, ochutíme utřeným stroužkem česneku, drobně nasekanou cibulkou šalotkou a kapkou octa.
    Zalijeme kefírem a v chladničce necháme odležet.
    Před podáváním přidáme vařená vejce a vařené brambory, vše pokrájené na kostičky.
    Ozdobíme ještě dostatečným množstvím čerstvého voňavého kopru a můžeme nosit na stůl.

    Jako příloha je ideální krajíček čerstvého žitného chleba.

    Líbil se Vám recept?

    Nejbližší trh Heřmaňák: 5. dubna, 9:00 – 13:00

    Heřmaňák je menší, příjemný útulný farmářský trh s kvalitní nabídkou čerstvé zeleniny, ovoce, pečiva, uzenin, vajíček z chovu s volným…
    Více informací zde

    Nejbližší farmářský trh Náplavka – sobota 29. března 2025

    Náplavka je jedno z prvních pražských farmářských tržišť v ČR. Každou sobotu najdete na břehu Vltavy okolo 90 prodejních stánků,…
    Více informací zde

    Nejbližší trh na Kubáni ve čtvrtek 27. března

    Zahajujeme plnou sezónu na Kubáni! 🌱 Ve čtvrtek se opět potkáváme na našem milém tržišti. Těšíme se na vás! 🌼…
    Více informací zde