Dobrota z čerstvých lišek, která se jen tak nepřejí. Když dojdou lišky, hodí se i hříbky nebo jiné druhy hub.
Tady není potřeba nic přesně vážit. Na osobu stačí plátek masa a do hrnce hrst hub. Takhle jednoduše připravuji kotlety na liškách nejčastěji. Inspiraci hledám na dně houbařského košíku. A vůbec nemusí být plný. I malá hrst hub umí vykouzlit velké gurmánské potěšení. Tento recept je toho příkladem.
Co Čech, to houbař! Dobrou chuť přeji úplně všem, houbařům i sběračům. Je zajímavé, kolik houbařů houby ve finále vůbec nejí, ale baví je jejich sběr. Na druhou stranu jsou tu pojídači hub, kteří do lesa paty nikdy nevytáhnou. Když se to sečte dohromady, s houbami máme pletky všichni. Každý tím svým způsobem. I to je mi na nejmagičtějších plodech přírody velmi sympatické.
Do jaké skupiny patříte vy?
Ingredience
Postup
Kotletky naklepeme, osolíme, opepříme a na másle opečeme z obou stran.
Očištěné lišky předem povaříme v mírně osolené vodě s divokým kořením (bobkový list, několik kuliček nového koření a černého pepře). Houbový vývar použijeme na podlévání.
Oloupeme cibuli, drobně ji pokrájíme a orestujeme ve výpeku z masa.
zaprášíme malým množstvím hladké mouky a podlijeme prochladlým vývarem z lišek. Dobře promícháme, aby omáčka neměla hrudky.
Přidáme povařené lišky, podle potřeby přilijeme vývar a povaříme.
Do hotové omáčky přidáme lžíci smetany, kterou předem rozmícháme se lžičkou dijonské hořčice. Kdo má rád pikantnější a ostřejší chuť, může kotletky předem potřít dijonskou hořčicí a nechat je přes noc odležet. Kdo nemá rád chuť dijonské hořčice, přidá hořčici se sladší chutí.