Inspirace do kuchyně

KOTLETKY NA LIŠKÁCH s dijonskou smetanou

Dobrota z čerstvých lišek, která se jen tak nepřejí. Když dojdou lišky, hodí se i hříbky nebo jiné druhy hub.
Tady není potřeba nic přesně vážit. Na osobu stačí plátek masa a do hrnce hrst hub. Takhle jednoduše připravuji kotlety na liškách nejčastěji. Inspiraci hledám na dně houbařského košíku. A vůbec nemusí být plný. I malá hrst hub umí vykouzlit velké gurmánské potěšení. Tento recept je toho příkladem.

Co Čech, to houbař! Dobrou chuť přeji úplně všem, houbařům i sběračům. Je zajímavé, kolik houbařů houby ve finále vůbec nejí, ale baví je jejich sběr. Na druhou stranu jsou tu pojídači hub, kteří do lesa paty nikdy nevytáhnou. Když se to sečte dohromady, s houbami máme pletky všichni. Každý tím svým způsobem. I to je mi na nejmagičtějších plodech přírody velmi sympatické.
Do jaké skupiny patříte vy?

Ingredience

  • libové vepřové plátky (kotleta, kýty)
  • sůl a pepř
  • hrst čerstvých lišek
  • bobkový list, nové koření, černý pepř
  • houbový vývar
  • 1 cibule
  • přepuštěné máslo
  • lžička hladké mouky
  • pár lžic smetany
  • dijonská hořčice
  • Postup

    Kotletky naklepeme, osolíme, opepříme a na másle opečeme z obou stran.
    Očištěné lišky předem povaříme v mírně osolené vodě s divokým kořením (bobkový list, několik kuliček nového koření a černého pepře). Houbový vývar použijeme na podlévání.
    Oloupeme cibuli, drobně ji pokrájíme a orestujeme ve výpeku z masa.
    zaprášíme malým množstvím hladké mouky a podlijeme prochladlým vývarem z lišek. Dobře promícháme, aby omáčka neměla hrudky.
    Přidáme povařené lišky, podle potřeby přilijeme vývar a povaříme.

    Do hotové omáčky přidáme lžíci smetany, kterou předem rozmícháme se lžičkou dijonské hořčice. Kdo má rád pikantnější a ostřejší chuť, může kotletky předem potřít dijonskou hořčicí a nechat je přes noc odležet. Kdo nemá rád chuť dijonské hořčice, přidá hořčici se sladší chutí.

    Líbil se Vám recept?

      Jedno z prvních pražských farmářských tržišť v ČR. Krásné místo v centru Prahy, na kamenném břehu řeky Vltavy. Více…
    Přečíst celý článek
    Už je to tady! Zase si můžete přijít plnit košíky čerstvými, zdravými potravinami, pozdravit se se svými oblíbenými farmáři a…
    Přečíst celý článek
    Farmářské trhy budou mít částečně v lednu přestávku, první trh bude otevřen 14. ledna 2023 a bude to Heřmaňák na Řezáčově náměstí v Praze 7. Poté přijdou na řadu Farmářský trh Kubáň a Farmářské tržiště Náplavka, oba trhy 4. února 2023. Na všechny se moc těšíme a přejeme do nového roku pevné zdraví, štěstí a mnoho úspěchů!