Inspirace do kuchyně

Jitrnice a lepenice

Variací na oblíbenou jihočeskou pochoutku lepenici je hned několik. Základem jsou vždy dobré vařené brambory, domácí kysané zelí, smažená cibulka a čerstvé křupavé škvarky. Takto upraveným bramborám s kysaným zelím se říká lepenice či kočičák. A k jitrnici neznám nic chutnějšího!

Ingredience

  • 12 brambor
  • sůl, kmín
  • velká miska domácího kysaného zelí
  • hrst křupavých škvarků
  • 2 cibule
  • 4 jitrnice
  • Postup

    Brambory oloupeme a v osolené vodě s kmínem uvaříme doměkka.

    Poté se brambory rozmačkáme šťouchadlem a přidáme ohřáté škvarky.

    Vše  dobře zamícháme a přidáme  porce syrového kysaného zelí.

    Nevaříme, jen lehce promícháme a posypeme na sádle osmaženou cibulkou.

    Podáváme jako přílohu k opečeným jitrničkám.

    Líbil se Vám recept?

    Farmářské trhy budou mít částečně v lednu přestávku, první trh bude otevřen 14. ledna 2023 a bude to Heřmaňák na Řezáčově náměstí v Praze 7. Poté přijdou na řadu Farmářský trh Kubáň a Farmářské tržiště Náplavka, oba trhy 4. února 2023. Na všechny se moc těšíme a přejeme do nového roku pevné zdraví, štěstí a mnoho úspěchů!