Inspirace do kuchyně

Jarní svítek s medvědím česnekem a petrželkou

Jarní svítek je jedna z možností, jak si vylepšit dobrý domácí vývar. V minulosti býval svítek v polévce docela častý jev, ale dnes aby ho jeden pohledal. Vysvětluji si to tak, že se u jeho přípravy našpiní o něco více nádobí, tak mu to ubírá na popularitě. Ale kdo ho zase jednou ochutná a připomene si ho, ten musí ocenit jeho výjimečnost. Zvláště na jaře, když je všude spousta křehké bylinkové zeleně, která umí svítek náramně dobře vylepšit a dodat mu svěží šmrnc a tím pádem i ten pravý punc jara.
Svítek připravuji dle citu, proto poměry uvedených surovin berte jako doporučené. Já preferuji svítek jemný, nadýchaný a jen lehce ochucený solí, aby v něm zůstaly v chuti výrazné bylinky. O další chuť se postará poctivý silný vývar, ke kterému svítek podávám.

Pro 2 osoby potřebujeme malý pekáček o rozměrech 24 x 21 cm nebo jinou vhodnou zapékací nádobku, předem vytřenou plátkem másla a vysypanou jemnou strouhankou – vychází na 6 porcí svítku.

Dobrou chuť a krásné zelené jaro přeje Šárka Erb Škachová / Kuchařka ze vsi

 

Ingredience

  • 7 lžic hrubé mouky nebo krupice
  • sůl jemně mletá nebo sůl ochucená bylinkami
  • 100 ml mléka + plátek másla – zahřejeme
  • 2 vejce – žloutky zvlášť + z bílků ušlehat sníh
  • hrst výhonků medvědího česneku, petrželka, popenec atd
  • Postup

    Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 200 °C.

    Mléko nalijeme do kastrůlku, přidáme plátek másla a zahřejeme. Jakmile se máslo začne rozpouštět, mléko sejmeme z plotny.

    Do misky odměříme hrubou mouku a pokropíme ji vlažným mlékem s máslem. Osolíme, promícháme.

    Žloutky rozšleháme a přidáme je ke spařené hrubé mouce.

    Přimícháme hrst nasekaných jarních bylinek.

    Z bílků ušleháme pevný sníh a lehce ho zapracujeme do svítkového těsta.

    Vlijeme do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku a rovnoměrně rozprostřeme po celé ploše.

    Pekáček se svítkem vložíme na střední příčku dobře rozehřáté trouby a teplotu nastavíme na 180 °C, horkovzduch.

    Pečeme 10 až 12 minut. Svítek by měl zůstat na povrchu světlý a uvnitř jemně nadýchaný.

    Po vyjmutí z trouby svítek nakrájíme na dílky a vkládáme do talířů s horkým vývarem, kouskem masa a zeleninou.

    Posypeme jemně nasekanou zelenou petrželkou.

     

    Líbil se Vám recept?

    Koupit můžete potraviny z farem a biofarem, nebo designové oblečení, keramiku, umělecko-řemeslné artefakty, sejít se tu s přáteli na kávu,…
    Přečíst celý článek
    V říjnu u nás (mimo jiné) zakoupíte: česká jablka v konzumní zralosti, nejrůznější dýně, lesní houby, med a koření, mikrogreens a bylinky a bylinková pesta, vázané a hrnkové květiny a krásné podzimní věnečky. Dále nakládané zelí, zelné saláty, kimči a okurky. Samozřejmostí je maso a zvěřina, vejce typu "1", čerstvé sladkovodní i mořské ryby, uzené ryby a nejrůznější rybí saláty a speciality a mnoho dalšího Více informací