fbpx

Inspirace do kuchyně

Jablečný koláč z křehkého máslového těsta s karamelizovanými jablky a drobenkou

Ten koláč je tak dobrý, že mu nikdy neodolám a pak si kvůli němu vyrábím výčitky. Koláčový korpus je z křehkého máslového těsta, jablka restovaná na másle s cukrem třtinovým a kapkou alkoholu, nechybí ani máslová drobenka.
Je to úplně jednoduché.
Nejtěžší je pak odolat. Voní to báječně, ale chutná ještě lépe.

Dobrou chuť a krásný podzimní čas přeje

Šárka Erb Škachová / Kuchařka ze vsi / www.gurmanka.cz

 

Ingredience

  • Křehké máslové těsto:
  • 250 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 125 g moučkového cukru
  • 125 g másla
  • Ovocná náplň
  • Ovoce můžeme použít, co máte zrovna doma. Jablka jsou vždycky správná volba, kudy se ubírat.
  • lžíce másla
  • lžíce třtinového cukru
  • kapku alkoholu (calvados, rum, brandy, koňak, cider - podle chuti a vůně se hodí všechno),
  • lžička citrónové šťávy a špetka strouhané kůry
  • hrst hrozinek a ořechů
  • Drobenka
  • 80 g másla
  • 100 g polohrubé mouky (záleží, jakou máte drobenku rádi)
  • 100 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • Postup

    Jablka neloupeme, pokrájíme na měsíčky a orestujeme na másle s cukrem. Pokapeme citronovu šťávou a alkoholem. Přidáme hrst hrozinek a ořechů.

    Suroviny na těsto smícháme v míse co nejrychleji a dáme do lednice odležet alespoň na 2 hodiny. Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme jemnou strouhankou nebo polohrubou moukou.

    Vyložíme těstem (těsto nevyvaluji, ale zploštím ho dlaní a jednoduše vytáhnu od středu až ke krajům formy touto ruční metodou). Důležité je vytvarovat vyšší okraje, těsto propíchat na několika místech vidličkou a poté přidat mírně prochladlou jablečnou náplň. Kdyby náplň byla příliš mokrá, ještě trochu tekutinu vyrestujeme nebo na těsto poprášíme špetkou jemné strouhanky, která přebytečnou tekutinu vsákne.

    Suroviny na drobenku promícháme v míse, až vznikne sypká směs.

    Koláč posypeme drobenkou. My ji rádi, tak nešetřím.

    V horké troubě vytopené na 180 °C pečeme na střední příčce v režimu horkovzduch 35 až 40 minut.

    Líbil se Vám recept?

    Nejbližší farmářský trh Heřmaňák: 22. června, 8:30 – 13:00.

    Začala letní sezona, na Heřmaňáku už tradičně s nejlepšími Kunratickými jahodami. Menší, příjemný útulný farmářský trh s kvalitní nabídkou čerstvé…
    Více informací zde

    Nejbližší trh Náplavka: 22. června 2024, 8:00 – 14:00

    Farmářský trh Náplavka je jedno z prvních pražských farmářských tržišť v ČR. Každou sobotu (kromě ledna) najdete na břehu Vltavy…
    Více informací zde

    Nejbližší trh na Kubáni v úterý 18. června a ve čtvrtek 20. června

    Hlásí se léto, které začíná ve čtvrtek! Na trhu budou v úterý, čtvrtek a sobotu meruňky a třešně ze Znojma!…
    Více informací zde