Ten koláč je tak dobrý, že mu nikdy neodolám a pak si kvůli němu vyrábím výčitky. Koláčový korpus je z křehkého máslového těsta, jablka restovaná na másle s cukrem třtinovým a kapkou alkoholu, nechybí ani máslová drobenka.
Je to úplně jednoduché.
Nejtěžší je pak odolat. Voní to báječně, ale chutná ještě lépe.
Dobrou chuť a krásný podzimní čas přeje
Šárka Erb Škachová / Kuchařka ze vsi / www.gurmanka.cz
Ingredience
Postup
Jablka neloupeme, pokrájíme na měsíčky a orestujeme na másle s cukrem. Pokapeme citronovu šťávou a alkoholem. Přidáme hrst hrozinek a ořechů.
Suroviny na těsto smícháme v míse co nejrychleji a dáme do lednice odležet alespoň na 2 hodiny. Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme jemnou strouhankou nebo polohrubou moukou.
Vyložíme těstem (těsto nevyvaluji, ale zploštím ho dlaní a jednoduše vytáhnu od středu až ke krajům formy touto ruční metodou). Důležité je vytvarovat vyšší okraje, těsto propíchat na několika místech vidličkou a poté přidat mírně prochladlou jablečnou náplň. Kdyby náplň byla příliš mokrá, ještě trochu tekutinu vyrestujeme nebo na těsto poprášíme špetkou jemné strouhanky, která přebytečnou tekutinu vsákne.
Suroviny na drobenku promícháme v míse, až vznikne sypká směs.
Koláč posypeme drobenkou. My ji rádi, tak nešetřím.
V horké troubě vytopené na 180 °C pečeme na střední příčce v režimu horkovzduch 35 až 40 minut.