Inspirace do kuchyně

Jablečný koláč z křehkého máslového těsta s karamelizovanými jablky a drobenkou

Ten koláč je tak dobrý, že mu nikdy neodolám a pak si kvůli němu vyrábím výčitky. Koláčový korpus je z křehkého máslového těsta, jablka restovaná na másle s cukrem třtinovým a kapkou alkoholu, nechybí ani máslová drobenka.
Je to úplně jednoduché.
Nejtěžší je pak odolat. Voní to báječně, ale chutná ještě lépe.

Dobrou chuť a krásný podzimní čas přeje

Šárka Erb Škachová / Kuchařka ze vsi / www.gurmanka.cz

 

Ingredience

  • Křehké máslové těsto:
  • 250 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 125 g moučkového cukru
  • 125 g másla
  • Ovocná náplň
  • Ovoce můžeme použít, co máte zrovna doma. Jablka jsou vždycky správná volba, kudy se ubírat.
  • lžíce másla
  • lžíce třtinového cukru
  • kapku alkoholu (calvados, rum, brandy, koňak, cider - podle chuti a vůně se hodí všechno),
  • lžička citrónové šťávy a špetka strouhané kůry
  • hrst hrozinek a ořechů
  • Drobenka
  • 80 g másla
  • 100 g polohrubé mouky (záleží, jakou máte drobenku rádi)
  • 100 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • Postup

    Jablka neloupeme, pokrájíme na měsíčky a orestujeme na másle s cukrem. Pokapeme citronovu šťávou a alkoholem. Přidáme hrst hrozinek a ořechů.

    Suroviny na těsto smícháme v míse co nejrychleji a dáme do lednice odležet alespoň na 2 hodiny. Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme jemnou strouhankou nebo polohrubou moukou.

    Vyložíme těstem (těsto nevyvaluji, ale zploštím ho dlaní a jednoduše vytáhnu od středu až ke krajům formy touto ruční metodou). Důležité je vytvarovat vyšší okraje, těsto propíchat na několika místech vidličkou a poté přidat mírně prochladlou jablečnou náplň. Kdyby náplň byla příliš mokrá, ještě trochu tekutinu vyrestujeme nebo na těsto poprášíme špetkou jemné strouhanky, která přebytečnou tekutinu vsákne.

    Suroviny na drobenku promícháme v míse, až vznikne sypká směs.

    Koláč posypeme drobenkou. My ji rádi, tak nešetřím.

    V horké troubě vytopené na 180 °C pečeme na střední příčce v režimu horkovzduch 35 až 40 minut.

    Líbil se Vám recept?

      Jedno z prvních pražských farmářských tržišť v ČR. Krásné místo v centru Prahy, na kamenném břehu řeky Vltavy. Více…
    Přečíst celý článek
    Přituhuje, ale naši farmáři a prodejci Vám statečně dál nabízejí svoje zboží. Přijďte! Ve všední dny se budou Zelenina Kloubských…
    Přečíst celý článek
    V prosinci na našich farmářských trzích Heřmaňák, Kubáň a Náplavka můžete také zakoupit: česká jablka i hrušky v konzumní zralosti, různé dýně (Hokkaidó speciálně na podzimní polévky), med a koření, bylinky, bylinková pesta, vázané a hrnkové květiny, ale především adventní věnce, větve a přírodniny a mnoho různých neotřelých a netradičních dárků pro vaše blízké…