BOŽÍ MILOSTI – JIHOČESKÉ ŘEZANÉ KOBLIHY – KŘEHOTINY – to vše jsou u nás názvy pro tradiční masopustní pečivo, dokřupava osmažené a cukrované. Právě nastal jeho čas.
Každou boží milost 3x proříznout! Proč? In nomine Patris et Filii et Spiritus sancti. Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen.
Tak mi to říkávala moje babička i báječná sousedka Vlastička, která o lidových tradicích hodně věděla, nikdy je nevynechávala. A krom toho, že byla tou nejlepší sousedkou, byla i mimořádně dobrým člověkem a pamětnicí, která tradice světila. Pečení božích milostí je pro mě vždycky nostalgické. Recepty mám v kuchařce Rande s gurmánkou nejen v české kuchyni i v Kuchařce ze vsi 🏡
Dobrou chuť přeje Šárka Erb Škachová / www.gurmanka.cz / Kuchařka ze vsi 🙂
Ingredience
Postup
Ze všech ingrediencí vypracujeme lesklé a vláčné těsto, které se nechytá vařečky. Aby se boží milosti pěkně nafoukly, musíme si s těstem trochu pohrát. Když je vypracované, necháme ho přikryté alespoň půl hodinky v chladnu odpočinout. Poté odkrajujeme kousky a ty vyválíme na pomoučeném vále pěkně tence. Pomocí radýlka nebo ostrého nože vykrajujeme různé tvary (kolečka, čtverce, obdélníky) a ty uprostřed několikrát prořízneme, ale jenom tolik, abychom neprořízli i okraje. Ty musí zůstat netknuté a držet tvar. Pečeme ve vyšší pánvi v horkém omastku po obou stranách dozlatova. Usmažené boží milosti osušíme papírovým ubrouskem a ještě horké obalujeme v moučkovém cukru. Jíme bez zbytečných odkladů, protože horké jsou jednoznačně nejlepší.
Jestli se u vás starodávné boží milosti nepečou, dejte si masopustní koblihu se zlatým prstýnkem uprostřed. K masopustnímu veselí také neodmyslitelně patří.