fbpx

Inspirace do kuchyně

Boží milosti

BOŽÍ MILOSTI – JIHOČESKÉ ŘEZANÉ KOBLIHY – KŘEHOTINY – to vše jsou u nás názvy pro tradiční masopustní pečivo, dokřupava osmažené a cukrované. Právě nastal jeho čas.

Každou boží milost 3x proříznout! Proč? In nomine Patris et Filii et Spiritus sancti. Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen.

Tak mi to říkávala moje babička i báječná sousedka Vlastička, která o lidových tradicích hodně věděla, nikdy je nevynechávala. A krom toho, že byla tou nejlepší sousedkou, byla i mimořádně dobrým člověkem a pamětnicí, která tradice světila. Pečení božích milostí je pro mě vždycky nostalgické. Recepty mám v kuchařce Rande s gurmánkou nejen v české kuchyni i v Kuchařce ze vsi 🏡

Dobrou chuť přeje Šárka Erb Škachová / www.gurmanka.cz / Kuchařka ze vsi 🙂

Ingredience

  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru
  • trochu citrónové nastrouhané kůry
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 4 lžíce mléka nebo smetany
  • 1 lžíce rumu
  • 2 žloutky
  • sádlo na smažení nebo přepuštěné máslo je nejlepší volbou
  • moučkový cukr na obalení
  • trochu hladké mouky na vyvalování
  • Postup

    Ze všech ingrediencí vypracujeme lesklé a vláčné těsto, které se nechytá vařečky. Aby se boží milosti pěkně nafoukly, musíme si s těstem trochu pohrát. Když je vypracované, necháme ho přikryté alespoň půl hodinky v chladnu odpočinout. Poté odkrajujeme kousky a ty vyválíme na pomoučeném vále pěkně tence. Pomocí radýlka nebo ostrého nože vykrajujeme různé tvary (kolečka, čtverce, obdélníky) a ty uprostřed několikrát prořízneme, ale jenom tolik, abychom neprořízli i okraje. Ty musí zůstat netknuté a držet tvar. Pečeme ve vyšší pánvi v horkém omastku po obou stranách dozlatova. Usmažené boží milosti osušíme papírovým ubrouskem a ještě horké obalujeme v moučkovém cukru. Jíme bez zbytečných odkladů, protože horké jsou jednoznačně nejlepší.

    Jestli se u vás starodávné boží milosti nepečou, dejte si masopustní koblihu se zlatým prstýnkem uprostřed. K masopustnímu veselí také neodmyslitelně patří.

    Líbil se Vám recept?

    Nejbližší farmářský trh Heřmaňák: 19. října, 8:30 – 13:30.

    Heřmaňák je menší, příjemný útulný farmářský trh s kvalitní nabídkou čerstvé zeleniny, ovoce, pečiva, uzenin, vajíček z chovu s volným…
    Více informací zde

    Nejbližší farmářský trh – sobota 19. října

    Důležitá zpráva: Vážení přátelé, farmářskému trhu Náplavka byl ukraden facebookový účet. V současné době ho neovládáme a tak se na…
    Více informací zde

    Nejbližší trh na Kubáni 15. a 17. října – v úterý novinka Řeznictví Koloděje

    V úterý pro vás máme novinku – Řeznictví Koloděje. Přiveze šunku, párky, jitrnice, jelítka… A také maso, vepřové, hovězí a…
    Více informací zde