Inspirace do kuchyně

Masopustní recepty – Boží milosti

Masopustní recepty – Boží milosti

Oslavy masopustu se datují již od starořeckých a římských bakchanálií, tj. oslav boha Dionýsa. Čas dal oslavám jiný smysl a jinou podobu, ale charakteristická podstata se dochovala do dnešních dnů. V tomto období se v mnoha koutech světa konají karnevaly, četné plesové zábavy a oslavy s tanci doprovázené hodováním a pečením sladkých pamlsků (koblih a nacukrovaných karnevalových křehotinek). Obřady a obyčeje spojené s masopustem souvisí se zemědělským kalendářem. Všechny s ním spojené rituály měly odrazit nepřátelské síly jaru a postarat se o dobrou úrodu.

Tradice se u nás na jihu Čech dodržují, koblihů i milostí bývají o Masopustu plné talíře. Vysmažené, pěkně horké, voňavé koblihy se zlatým prstýnkem a pěknou dušičkou uprostřed. K nim i štědře ocukrované a úchvatně křupavé boží milosti, o kterých se rouhavě říká, že jsou hříšně dobré. Nabídněte si kousek toho masopustního veselí alespoň prostřednictvím receptů.

Ingredience

  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce cukru
  • špetka soli
  • trochu citrónové nastrouhané kůry
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 4 lžíce mléka nebo smetany
  • 1 lžíce rumu
  • 2 žloutky
  • přepuštěné máslo, sádlo nebo olej na smažení
  • moučkový cukr na obalení
  • trochu hladké mouky na vyvalování
  • Postup

    Ze všech ingrediencí vypracujeme lesklé a vláčné těsto, které se nechytá vařečky.

    Aby se boží milosti pěkně nafoukly, musíme těsto dobře vypracovat, poté ho nechat v chladu pod fólií alespoň půl hodinky odpočinout.

    Z těsta odkrajujeme kousky a ty tence vyválíme na pomoučeném vále.

    Pomocí rádýlka nebo ostrého nože vykrajujeme různé tvary (kolečka, čtverce, obdélníky) a ty uprostřed čtyřikrát prořízneme, ale uděláme to tak, abychom neprořízli i okraje.

    Pečeme ve vyšší vrstvě horkého omastku.

    Po upečení osušíme kuchyňským papírem a horké boží milosti obalíme v jemném moučkovém cukru.

    Líbil se Vám recept?