Oslavy masopustu se datují již od starořeckých a římských bakchanálií, tj. oslav boha Dionýsa. Čas dal oslavám jiný smysl a jinou podobu, ale charakteristická podstata se dochovala do dnešních dnů. V tomto období se v mnoha koutech světa konají karnevaly, četné plesové zábavy a oslavy s tanci doprovázené hodováním a pečením sladkých pamlsků (koblih a nacukrovaných karnevalových křehotinek). Obřady a obyčeje spojené s masopustem souvisí se zemědělským kalendářem. Všechny s ním spojené rituály měly odrazit nepřátelské síly jaru a postarat se o dobrou úrodu.
Tradice se u nás na jihu Čech dodržují, koblihů i milostí bývají o Masopustu plné talíře. Vysmažené, pěkně horké, voňavé koblihy se zlatým prstýnkem a pěknou dušičkou uprostřed. K nim i štědře ocukrované a úchvatně křupavé boží milosti, o kterých se rouhavě říká, že jsou hříšně dobré. Nabídněte si kousek toho masopustního veselí alespoň prostřednictvím receptů.
Ingredience
Postup
Ze všech ingrediencí vypracujeme lesklé a vláčné těsto, které se nechytá vařečky.
Aby se boží milosti pěkně nafoukly, musíme těsto dobře vypracovat, poté ho nechat v chladu pod fólií alespoň půl hodinky odpočinout.
Z těsta odkrajujeme kousky a ty tence vyválíme na pomoučeném vále.
Pomocí rádýlka nebo ostrého nože vykrajujeme různé tvary (kolečka, čtverce, obdélníky) a ty uprostřed čtyřikrát prořízneme, ale uděláme to tak, abychom neprořízli i okraje.
Pečeme ve vyšší vrstvě horkého omastku.
Po upečení osušíme kuchyňským papírem a horké boží milosti obalíme v jemném moučkovém cukru.