Inspirace do kuchyně

Žemlovka s jablky

Žemlovka s jablky

Žemlovka je skvělá jako teplý sladký oběd, já si ji obvykle dopřávám k snídani nebo jako dezert k odpolední kávě. Místo rohlíků můžete použít plátky veky nebo v lepším případě i zbylou vánočku.

Ingredience

  • 6 -7 rohlíků
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 2 vejce + 2 žloutky
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 6 -7 jablek, středně velkých
  • vanilkový cukr
  • skořice
  • rozinky máčené v rumu
  • sekané vlašské ořechy
  • máslo
  • rum, kokos
  • Postup

    Pekáček nebo vyšší kulatou formu o průměru 26 cm vymažte máslem a vysypte kokosem nebo mletými ořechy.
    Rohlíky nakrájejte na šikmo na plátky. Jablka oloupejte a nastrouhejte na slabé plátky.
    Mléko dejte do misky, dobře v něm rozmíchejte vejce i žloutky, přidejte cukr.
    Plátky rohlíků postupně máčejte v mléku s vejci, nechte dobře nasáknout. Třetinu namočených rohlíků poskládejte na dno formy.
    Navrstvěte polovinu nastrouhaných jablek, posypte vanilkovým cukrem a skořicí. Posypte rozinkami a sekanými ořechy.
    Opět dejte vrstvu namočených rohlíků, na ně pak jablka a vše ostatní jako v první vrstvě.
    Zakončete poslední vrstvou z namočených rohlíků. Měli byste spotřebovat všechno mléko. Pokud vám trochu zbude, opatrně ho nalijte na žemlovku.
    Navrch položte plátky másla, můžete i pár ořechů. Pečte v troubě vyhřáté na 180 st. (horní/dolní ohřev) asi 40-50 minut, až je vše hezky do zlatova.
    Ihned po upečení pokapejte horkou žemlovku rumem. Před servírováním pocukrujte. Můžete podávat teplou, ale skvěle chutná i zastudena.

    Líbil se Vám recept?