fbpx

Inspirace do kuchyně

Chlebíčky patří neodmyslitelně nejen k Silvestru, ale i k Vánocům. Veka se tedy vždycky kupovala, ale když jsou ty svátky, tak proč si neudělat domácí.

Nutno ovšem podotknout, že veka není vhodná jen na chlebíčky. Můžete z ní udělat francouzský toast, žemlovku nebo si ji jednoduše namazat k snídani. Já ji mám ráda lehce opečenou v topinkovači, ale můžete si z ní udělat i krutony na salát nebo do polévky. A pokud vám náhodou zbyde, bude z ní skvělá strouhanka.

Žádnou složitost v přípravě nehledejte. Kynuté těsto je potřeba dobře zpracovat, já tuhle činnost svěřuji robotu, a následně nechat dostatečně vykynout. Pak stačí jen rozválet a stočit do rolád. Veky ničím nemažu, ale stříkám pomocí rozprašovače vodou. A to jak před kynutím a pečením, tak i hned po upečení. Jako všechno kynuté jsou i veky nejlepší v den upečení, ale dají se rozpéct nebo bez problému zamrazit.

 

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 10 g soli
  • 125 ml mléka
  • 160-180 ml vody
  • 2 žloutky
  • 50 g másla nebo sádla
  • lžičku cukru
  • Postup

    Do vlažného mléka dejte cukr, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek.
    Prosátou mouku se solí dejte do mísy, přidejte vodu, žloutky a kvásek.
    Začněte zpracovávat těsto, až po chvilce přidejte kousky změklého másla.
    Těsto zakryjte a na teplém místě nechte kynout, až zdvojnásobí svůj objem.

    Vykynuté těsto rozdělte na moukou podsypané ploše na dva díly.
    Z každého vyválejte obdélník a stočte do rolády.
    Opatrně přeneste na plech vyložený papírem na pečení a upravte. Já používám plech Easy2Clean od Electrolux s keramický povrchem, na který není papír potřeba.
    Veky postříkejte pomocí rozprašovače vodou a nechte vykynout.

    Mezitím si předehřejte troubu na 200 stupňů (horní/dolní ohřev).
    Vykynuté veky postříkejte znovu vodou a pečte v dobře vyhřáté troubě asi 10-12 minut, pak stáhněte teplotu na 180 stupňů a dopékejte až jsou hezky do zlatova.
    Ihned po vytažení veky znovu postříkejte vodou. Nechte vychladnout a můžete krájet a použít dle libosti.

    Galerie

    Líbil se Vám recept?

    Nejbližší trh Heřmaňák: 18. ledna, 9:00 – 13:00

    V zimním období se trhy konají v teplotách nad O°C. Pokud budou teploty pod nulou, může se stát, že zelenina…
    Více informací zde

    Nejbližší farmářský trh Náplavka – sobota 1. února 2025

    Farmářské trhy si dají malinkatou zimní přestávku a budeme se těšit na shledání hned první únorovou sobotu, těšte se, bude…
    Více informací zde

    Nejbližší trh na Kubáni bude 1. února. A začínáme stylově, opékáním špekáčků!

    Vážení a milí, příroda se uložila k zimnímu spánku a naši farmáři dílem odpočívají, dílem chystají vše potřebné na další…
    Více informací zde