Chlebíčky patří neodmyslitelně nejen k Silvestru, ale i k Vánocům. Veka se tedy vždycky kupovala, ale když jsou ty svátky, tak proč si neudělat domácí.
Nutno ovšem podotknout, že veka není vhodná jen na chlebíčky. Můžete z ní udělat francouzský toast, žemlovku nebo si ji jednoduše namazat k snídani. Já ji mám ráda lehce opečenou v topinkovači, ale můžete si z ní udělat i krutony na salát nebo do polévky. A pokud vám náhodou zbyde, bude z ní skvělá strouhanka.
Žádnou složitost v přípravě nehledejte. Kynuté těsto je potřeba dobře zpracovat, já tuhle činnost svěřuji robotu, a následně nechat dostatečně vykynout. Pak stačí jen rozválet a stočit do rolád. Veky ničím nemažu, ale stříkám pomocí rozprašovače vodou. A to jak před kynutím a pečením, tak i hned po upečení. Jako všechno kynuté jsou i veky nejlepší v den upečení, ale dají se rozpéct nebo bez problému zamrazit.
Ingredience
Postup
Do vlažného mléka dejte cukr, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek.
Prosátou mouku se solí dejte do mísy, přidejte vodu, žloutky a kvásek.
Začněte zpracovávat těsto, až po chvilce přidejte kousky změklého másla.
Těsto zakryjte a na teplém místě nechte kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto rozdělte na moukou podsypané ploše na dva díly.
Z každého vyválejte obdélník a stočte do rolády.
Opatrně přeneste na plech vyložený papírem na pečení a upravte. Já používám plech Easy2Clean od Electrolux s keramický povrchem, na který není papír potřeba.
Veky postříkejte pomocí rozprašovače vodou a nechte vykynout.
Mezitím si předehřejte troubu na 200 stupňů (horní/dolní ohřev).
Vykynuté veky postříkejte znovu vodou a pečte v dobře vyhřáté troubě asi 10-12 minut, pak stáhněte teplotu na 180 stupňů a dopékejte až jsou hezky do zlatova.
Ihned po vytažení veky znovu postříkejte vodou. Nechte vychladnout a můžete krájet a použít dle libosti.