fbpx

Inspirace do kuchyně

Zeleninový koláč

Podzim nabízí zeleninu mnoha barev a chutí. Využijme toho a zkusme pro změnu barevný zeleninový koláč.

Ingredience

  • Křehké těsto:
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 200 g hladké mouky
  • 4 g soli
  • Zeleninová náplň:
  • 1/2 menšího lilku
  • 2 malé cukety
  • 2 mrkve
  • 2 červené papriky (kapie)
  • 150-200 g sýra (čedar, ementál ...)
  • Zálivka:
  • 150 g zakysané smetany
  • 100-150 g smetany ke šlehání 30-33%
  • 2-3 stroužku česneku
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • Postup

    Křehké těsto:

    Lehce změklé máslo krátce utřete s vejcem, přidejte prosátou mouku se solí a vypracujte těsto. Nejlépe to jde v robotu pomocí ploché (pádlové) metly. Zabalte ho do fólie a dejte asi na 30 minut odležet.

    Odleželé těsto rozválejte mezi dvěma fóliemi na plochu nepatrně větší, než je vaše forma. Já jsem použila obdélníkovou o velikosti 36 x 15 cm, které odpovídá kulatá o průměru asi 26 cm. Těstem vyložte formu, lehce vmáčkněte a vytvarujte okraje. Propíchejte vidličkou, zakryjte pečícím papírem, zasypte luštěninami na slepé pečení a předpečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 20 minut.

    Zeleninová náplň:

    Lilek, cuketu i mrkev nakrájejte na velmi tenké plátky. Plátky lilku posolte a nechte „vypotit“, pak osušte papírovou utěrkou. Plátky mrkve můžete krátce povařit, aby byly měkčí.

    Papriky doporučuji oloupat. Stačí je předem „upéct“ v troubě a zabalit na chvíli do igelitového sáčku, slupka jde pak snadněji dolů. Nicméně na netu najdete i spoustu dalších fíglů, jak se slupek zbavit 🙂

    Sýr nakrájejte na tenké plátky.

    Do předpečeného korpusu skládejte střídavě plátky zeleniny a sýra. Já jsem je dávala pravidelně za sebou, pro příště bych klidně dala sýr častěji mezi zeleninu.

    Zálivka:

    Vejce prošlehejte, přidejte smetany, koření a prolisovaný česnek. Vše dobře promíchejte a pozvolna nalijte na zeleninu.

    Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 40 minut. Nechte krátce zchladnout a podávejte. Mě osobně přišel lepší, až po úplném vychladnutí a následně i druhý den.

     

    Líbil se Vám recept?

    Svatomartinská husa a nejbližší farmářský trh Heřmaňák: 9. listopadu, 8:30 – 13:30.

    Svatomartinské hody na Heřmaňáku tuto sobotu od 8.30 do 14:00! Husí stehna, dva druhy zelí, knedlík. Na místě, i balené…
    Více informací zde

    Nejbližší farmářský trh – sobota 9. listopadu

    Víno, pečená husa, husí delikatesy i skvělá zábava na jednom místě! Přijďte ochutnat první vína letošního ročníku! Degustační festival mladých…
    Více informací zde

    Sobota 9. listopadu – na Kubáni vítáme sv. Martina

    V sobotu 9. listopadu na Kubáni přivítáme svatého Martina – bílého koně sice nečekejte, ale mladá vína a husí speciality…
    Více informací zde