Podzim nabízí zeleninu mnoha barev a chutí. Využijme toho a zkusme pro změnu barevný zeleninový koláč.
Ingredience
Postup
Křehké těsto:
Lehce změklé máslo krátce utřete s vejcem, přidejte prosátou mouku se solí a vypracujte těsto. Nejlépe to jde v robotu pomocí ploché (pádlové) metly. Zabalte ho do fólie a dejte asi na 30 minut odležet.
Odleželé těsto rozválejte mezi dvěma fóliemi na plochu nepatrně větší, než je vaše forma. Já jsem použila obdélníkovou o velikosti 36 x 15 cm, které odpovídá kulatá o průměru asi 26 cm. Těstem vyložte formu, lehce vmáčkněte a vytvarujte okraje. Propíchejte vidličkou, zakryjte pečícím papírem, zasypte luštěninami na slepé pečení a předpečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 20 minut.
Zeleninová náplň:
Lilek, cuketu i mrkev nakrájejte na velmi tenké plátky. Plátky lilku posolte a nechte „vypotit“, pak osušte papírovou utěrkou. Plátky mrkve můžete krátce povařit, aby byly měkčí.
Papriky doporučuji oloupat. Stačí je předem „upéct“ v troubě a zabalit na chvíli do igelitového sáčku, slupka jde pak snadněji dolů. Nicméně na netu najdete i spoustu dalších fíglů, jak se slupek zbavit 🙂
Sýr nakrájejte na tenké plátky.
Do předpečeného korpusu skládejte střídavě plátky zeleniny a sýra. Já jsem je dávala pravidelně za sebou, pro příště bych klidně dala sýr častěji mezi zeleninu.
Zálivka:
Vejce prošlehejte, přidejte smetany, koření a prolisovaný česnek. Vše dobře promíchejte a pozvolna nalijte na zeleninu.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 40 minut. Nechte krátce zchladnout a podávejte. Mě osobně přišel lepší, až po úplném vychladnutí a následně i druhý den.