Inspirace do kuchyně

Zeleninový koláč

Podzim nabízí zeleninu mnoha barev a chutí. Využijme toho a zkusme pro změnu barevný zeleninový koláč.

Ingredience

  • Křehké těsto:
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 200 g hladké mouky
  • 4 g soli
  • Zeleninová náplň:
  • 1/2 menšího lilku
  • 2 malé cukety
  • 2 mrkve
  • 2 červené papriky (kapie)
  • 150-200 g sýra (čedar, ementál ...)
  • Zálivka:
  • 150 g zakysané smetany
  • 100-150 g smetany ke šlehání 30-33%
  • 2-3 stroužku česneku
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • Postup

    Křehké těsto:

    Lehce změklé máslo krátce utřete s vejcem, přidejte prosátou mouku se solí a vypracujte těsto. Nejlépe to jde v robotu pomocí ploché (pádlové) metly. Zabalte ho do fólie a dejte asi na 30 minut odležet.

    Odleželé těsto rozválejte mezi dvěma fóliemi na plochu nepatrně větší, než je vaše forma. Já jsem použila obdélníkovou o velikosti 36 x 15 cm, které odpovídá kulatá o průměru asi 26 cm. Těstem vyložte formu, lehce vmáčkněte a vytvarujte okraje. Propíchejte vidličkou, zakryjte pečícím papírem, zasypte luštěninami na slepé pečení a předpečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 20 minut.

    Zeleninová náplň:

    Lilek, cuketu i mrkev nakrájejte na velmi tenké plátky. Plátky lilku posolte a nechte „vypotit“, pak osušte papírovou utěrkou. Plátky mrkve můžete krátce povařit, aby byly měkčí.

    Papriky doporučuji oloupat. Stačí je předem „upéct“ v troubě a zabalit na chvíli do igelitového sáčku, slupka jde pak snadněji dolů. Nicméně na netu najdete i spoustu dalších fíglů, jak se slupek zbavit 🙂

    Sýr nakrájejte na tenké plátky.

    Do předpečeného korpusu skládejte střídavě plátky zeleniny a sýra. Já jsem je dávala pravidelně za sebou, pro příště bych klidně dala sýr častěji mezi zeleninu.

    Zálivka:

    Vejce prošlehejte, přidejte smetany, koření a prolisovaný česnek. Vše dobře promíchejte a pozvolna nalijte na zeleninu.

    Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 40 minut. Nechte krátce zchladnout a podávejte. Mě osobně přišel lepší, až po úplném vychladnutí a následně i druhý den.

     

    Líbil se Vám recept?

      Jedno z prvních pražských farmářských tržišť v ČR. Krásné místo v centru Prahy, na kamenném břehu řeky Vltavy. Více…
    Přečíst celý článek
    Přituhuje, ale naši farmáři a prodejci Vám statečně dál nabízejí svoje zboží. Přijďte! Ve všední dny se budou Zelenina Kloubských…
    Přečíst celý článek
    V prosinci na našich farmářských trzích Heřmaňák, Kubáň a Náplavka můžete také zakoupit: česká jablka i hrušky v konzumní zralosti, různé dýně (Hokkaidó speciálně na podzimní polévky), med a koření, bylinky, bylinková pesta, vázané a hrnkové květiny, ale především adventní věnce, větve a přírodniny a mnoho různých neotřelých a netradičních dárků pro vaše blízké…