fbpx

Inspirace do kuchyně

Zelená polévka k uvítání jara

Zelená polévka z devatera (nebo jiného kouzelného počtu) bylin má za milou povinnost oznámit nám, že jaro přišlo a že ho můžeme srdečně uvítat.

Na Zelený čtvrtek má se snísti i něco zeleného, aby nebolelo v krku. … Zde se již projevuje právě pro jarní svátky příznačná touha po čerstvé zeleni, jako symbolu probuzené přírody. Tak právě na Velikonoce se podle staré zkušenosti vařívala obyčejně po prvé zelená polévka z jarních bylinek, v Podkrkonoší hlavně z vopychu (libečku), jinde z opence, řebíčku, fialkového a jahodového listí. (Marie Úlehlová-Tilschová)

Ingredience

  • 1 statný pórek
  • 2 střední brambory (250-300 g celkem)
  • 1 vrchovatá lžíce másla
  • 1 kelímek smetany
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • 100 g jedlého zeleného listí – čerstvého, mraženého nebo směsi obou (špenát, polníček, medvědí česnek, kopřivy, mladičké lístky bršlice a pampelišky, jitrocel, řebříček apod.)
  • sůl podle chuti
  • 100 g mladého mraženého hrášku
  • Postup

    Brambory oškrábejte a pokrájejte na drobnější, asi centimetrové kostičky. Nasypte je do misky, zalijte studenou vodou a zatím odložte stranou.

    Očistěte pórek: odkrojte malý kousek bílé části s kořínky a také zavadlou část zelené natě, případně mu sloupněte poškozenou první vrstvu. Zdravou část pórku rozkrojte v místě, kde bílá barva přechází do zelené. Bílou část omyjte pod tekoucí vodou, zelenou část rozeberte na jednotlivé listy a ty propláchněte podstatně důkladněji, pečlivěji a opravdu ze všech stran. Bílou část pórku rozkrojte podélně na čtvrtky a pak ještě zhruba na centimetrové kousky. Zelenou nať nakrájejte na dlouhé nudle a ty pak na krátké kostičky. Obě části pórku nechte zvlášť.

    V hrnci rozehřejte máslo. Přidejte bílou část pórku, osolte špetkou soli a chvíli opékejte, dokud pórek nezměkne. Často míchejte, tato zelenina má tendenci se velmi rychle připalovat. Jakmile se pórek rozvoní, zavadne a změkne, zalijte ho vývarem a smetanou, přidejte scezené brambory a nechte vařit 10 minut, až brambory změknou.

    Mezitím vyplavte čerstvé zelené lupení v několika studených vodách – buď ve velké míse, nebo ve dřezu.

    K uvařeným bramborám přidejte zelenou část pórku, případně taky mražený špenát, pokud používáte. Na hrnec nasaďte napařovací nástavec a do něj nasypte čerstvou část umytého a okapaného zeleného lupení.

    Zakryjte pokličkou a zprudka vařte aspoň tři minuty, dokud pórek nezměkne a mražený špenát nepovolí. Pokud nemáte parní nástavec, v jiném hrnci přiveďte k varu asi 2 litry jemně slané vody, zelené listy do ní vhoďte, třikrát kolem dokola zamíchejte a okamžitě je vylovte ven.

    Uvařené listy vysypte do velké mísy se studenou vodou, aby se šokově přerušil proces varu.

    Až zchladnou, přidejte je zpátky do polévky. Rozmixujte dohladka ponorným mixérem nebo přendejte do stolního mixéru, buďte však při práci s horkou tekutinou opatrní.

    Pokud vám nevyhovuje hrubší konzistence rozmixované polévky, propasírujte ji ještě přes cedník. Nakonec do polévky přidejte mražený hrášek (ten v teple ihned povolí a změkne) a dochuťte solí.

     

     

    Líbil se Vám recept?

    Nejbližší farmářský trh Heřmaňák: 18. května, 8:30 – 13:00.

    Začala jahodová sezona, na Heřmaňáku už tradičně s nejlepšími Kunratickými jahodami! Menší, příjemný útulný farmářský trh s kvalitní nabídkou čerstvé…
    Více informací zde

    Nejbližší trh Náplavka: 18. května 2024, 8:00 – 14:00

    Farmářský trh Náplavka je jedno z prvních pražských farmářských tržišť v ČR. Každou sobotu (kromě ledna) najdete na břehu Vltavy…
    Více informací zde

    Nejbližší trh na Kubáni v sobotu 18. května – pořád budou kunratické jahody

    Na trhu budou skvělé jahody z Kunratic! Přes letošní nepřízeň počasí na Kubáni pro Vás budou báječné sladké, červené jahůdky.…
    Více informací zde