Inspirace do kuchyně

Květákový bulgur

Seznamte se s bulgurem: bulgur je minimálně opracované pšeničné zrno. Obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů, ale také značné množství vlákniny. V kuchyni se využívá jako příloha, na slano i na sladko. Vaříme jej podobně jako rýži.

Ingredience

  • 250 g růžiček květáku (tedy květák po očištění)
  • 250 g bulguru
  • 2 lžíce másla, nerozpuštěného
  • 1 zarovnaná lžička soli
  • 1 lžička kari koření
  • • malá hrst rozinek
  • 1 zarovnaná lžička celého koriandru (koření, ne čerstvé listy)
  • Na zálivku:
  • 1 kelímek (150 g) jogurtu
  • čerstvé nebo sušené bylinky na dochucení (jarní cibulka, petrželka, ze sušených třeba provensálské koření)
  • vařená vejce podle chuti
  • Postup

    Květák rozsekejte v kuchyňském robotu na hrubé kousky.
    Koriandr trochu podrťte, ale nijak to nepřehánějte, stačí jen rozmáčknout v hmoždíři, netřeba ho mít drcený úplně najemno.

    Bulgur, květák, sůl, koriandr a rozinky nasypte do širokého kastrolu a promíchejte. Přidejte máslo, zalijte odměřenou studenou vodou, zakryjte poklicí a přiveďte k varu.

    Mírně vařte 3 minuty, poté krátce promíchejte a znovu zakryjte poklicí.
    Žár snižte na minimum, anebo, pokud máte kastrol se silným dnem, které drží teplo, můžete plotýnku vypnout docela.
    Nechte pod poklicí dojít dalších 15-20 minut, až bulgur zcela změkne.

    Načechrejte vidličkou, rozdělte na talíře a podávejte se studeným jogurtem ochuceným bylinkami, případně též doprovoďte vařenými vejci, pokud chcete kompletní jídlo, co zasytí.

    Líbil se Vám recept?

    V září u nás (mimo jiné) zakoupíte: Burčák, hroznové víno, fenykl, rajčata, papriky, saláty, čerstvou chlazenou drůbež, kozí i kravské mléčné výrobky, české květiny, skvělou kávu, točené pivo, výborné jídlo a mnoho dalšího... Více informací