Inspirace do kuchyně

Kynutý ovocný táč na plech

Letní báječná klasika jako od maminky, babičky… Použít můžete švestky, meruňky, jahody, borůvky…

Uvidíte, jak drobenka s namletými vlašskými ořechy místo části mouky ozvláštní chuť!

 

Ingredience

  • Na těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 200 g jemného pískového cukru
  • 2 vajíčka
  • 30 g droždí
  • 100 g rozpuštěného másla
  • špetka soli
  • asi 15 kousků čerstvých švestek nebo meruněk, případně podobné množství jiného čerstvého ovoce
  • Na drobenku:
  • 50 g másla
  • 50 g mletých vlašských ořechů (můžete nahradit hrubou moukou)
  • 50 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • Postup

    Droždí rozdrobte do malé misky, zasypte lžící cukru a rozmíchejte na kaši. Opravdu to jde, zkuste si to. 🙂
    Poté zasypte lžící mouky, zalijte 100 ml vlažného (pozor, ne horkého) mléka, promíchejte vidličkou a nechte chvíli při pokojové teplotě probouzet.
    Pokud bylo droždí v pořádku, během deseti minut vytvoří hustou, napěněnou čepici.
    Pokud ne, dejte mu ještě dalších deset minut šanci, a když ani to nepomůže, začněte znovu s novým droždím. Tohle už se k životu neprobudí.

    Mezitím ve větší míse smíchejte prosátou mouku, cukr a špetku soli.
    Ve vlažném mléce rozkvedlejte vajíčka a rozpuštěné máslo.
    Jakmile budete mít připravený kvásek, přestěhujte ho do mísy k mouce. Zalijte mléčnou směsí a metličkou všechno promíchejte, aby vzniklo tekuté těsto téměř bez hrudek.
    Zakryjte utěrkou a nechte kynout.
    Trpělivě vyčkejte, až zdvojnásobí svůj objem, mělo by to trvat zhruba hodinu.

    Velký plech na pečení vyložte pečícím papírem.
    Těsto po vykynutí důrazně promíchejte a vyžeňte z něj vzniklé vzduchové bubliny, pak ho nalijte na plech a nechte ho svému osudu ještě polovinu doby, kterou potřebovalo na předchozí kynutí. Pokud prve kynulo hodinu, nyní bude potřebovat půl hodiny.
    V tomto mezičase v další misce smíchejte všechny suroviny na drobenku a pomocí prstů je promněte, až vznikne sypká hrudkovitá směs.
    Ovoce umyjte, rozpulte a vypeckujte.
    Troubu předehřejte na 185 stupňů bez horkovzduchu nebo na 170 stupňů s horkovzduchem.

    Na vykynuté těsto na plechu rozložte ovoce (řeznou stranou nahoru). Zasypte drobenkou a plech zasuňte do vyhřáté trouby.
    Po deseti minutách pečení snižte teplotu o 20 stupňů a dopékejte ještě dalších 30 minut.

    Jakmile táč zezlátne a odstoupí od krajů plechu, je upečeno. Test dotykem vám příliš nepomůže, buchta je i po upečení právě pro množství tekutin docela pružná a měkká. Než trochu zchladne, zpevní, nemáte se čeho obávat.

    Líbil se Vám recept?

    V září u nás (mimo jiné) zakoupíte: Burčák, hroznové víno, fenykl, rajčata, papriky, saláty, čerstvou chlazenou drůbež, kozí i kravské mléčné výrobky, české květiny, skvělou kávu, točené pivo, výborné jídlo a mnoho dalšího... Více informací