Letní báječná klasika jako od maminky, babičky… Použít můžete švestky, meruňky, jahody, borůvky…
Uvidíte, jak drobenka s namletými vlašskými ořechy místo části mouky ozvláštní chuť!
Ingredience
Postup
Droždí rozdrobte do malé misky, zasypte lžící cukru a rozmíchejte na kaši. Opravdu to jde, zkuste si to. 🙂
Poté zasypte lžící mouky, zalijte 100 ml vlažného (pozor, ne horkého) mléka, promíchejte vidličkou a nechte chvíli při pokojové teplotě probouzet.
Pokud bylo droždí v pořádku, během deseti minut vytvoří hustou, napěněnou čepici.
Pokud ne, dejte mu ještě dalších deset minut šanci, a když ani to nepomůže, začněte znovu s novým droždím. Tohle už se k životu neprobudí.
Mezitím ve větší míse smíchejte prosátou mouku, cukr a špetku soli.
Ve vlažném mléce rozkvedlejte vajíčka a rozpuštěné máslo.
Jakmile budete mít připravený kvásek, přestěhujte ho do mísy k mouce. Zalijte mléčnou směsí a metličkou všechno promíchejte, aby vzniklo tekuté těsto téměř bez hrudek.
Zakryjte utěrkou a nechte kynout.
Trpělivě vyčkejte, až zdvojnásobí svůj objem, mělo by to trvat zhruba hodinu.
Velký plech na pečení vyložte pečícím papírem.
Těsto po vykynutí důrazně promíchejte a vyžeňte z něj vzniklé vzduchové bubliny, pak ho nalijte na plech a nechte ho svému osudu ještě polovinu doby, kterou potřebovalo na předchozí kynutí. Pokud prve kynulo hodinu, nyní bude potřebovat půl hodiny.
V tomto mezičase v další misce smíchejte všechny suroviny na drobenku a pomocí prstů je promněte, až vznikne sypká hrudkovitá směs.
Ovoce umyjte, rozpulte a vypeckujte.
Troubu předehřejte na 185 stupňů bez horkovzduchu nebo na 170 stupňů s horkovzduchem.
Na vykynuté těsto na plechu rozložte ovoce (řeznou stranou nahoru). Zasypte drobenkou a plech zasuňte do vyhřáté trouby.
Po deseti minutách pečení snižte teplotu o 20 stupňů a dopékejte ještě dalších 30 minut.
Jakmile táč zezlátne a odstoupí od krajů plechu, je upečeno. Test dotykem vám příliš nepomůže, buchta je i po upečení právě pro množství tekutin docela pružná a měkká. Než trochu zchladne, zpevní, nemáte se čeho obávat.