Inspirace do kuchyně

Francouzská cibulačka

Recept sice zavání francouzskou kuchyní, ale je nejlepší z naší parádní štiplavé české cibule! A protože máme na výběr dokonce barvu cib, cib, cibuličky, můžete polévku ozdobit na talíři ještě pár kousky červené cibule.

Ingredience

  • 600 g cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 vrchovatá lžíce másla
  • 2 lžičky cukru
  • 1 litr domácího kuřecího nebo hovězího vývaru
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl, zhruba 1 lžička
  • 4 krajíčky světlé bagety nebo veky, případně 2 rohlíky
  • 50 g strouhaného sýra
  • Postup

    Cibuli oloupejte, překrojte napůl a potom nakrájejte na půl centimetru silné plátky.

    Ve větším hrnci zprudka rozehřejte máslo a olej a vsypte do něj polovinu cibule. Velmi intenzivně a rychle opečte, až cibule místy zezlátne. Barva je důležitá, proto míchejte a opékejte dál, až začne téměř hrozit připálení.

    V tu chvíli podlijte cibuli několika lžícemi vody a nechte rozpustit přípečky na dně. Tím na chvíli oddálíte spálení, a jakmile se voda odpaří, můžete cibuli opékat dál.
    Takto podlijte ještě dvakrát nebo třikrát, až má cibule rovnoměrnou, zlatou barvu.

    Jakmile je první polovina cibule opečená, přidejte i zbytek a opět ji za bedlivého míchání nechte změknout. Tentokrát už ji nemusíte nechat zezlátnout. Po tomto rozdílném zacházení nebude cibule v polévce jednotvárně měkká, ale některé kousky poskytnou zajímavější strukturu.
    Nakonec přidejte cukr a ještě minutu míchejte, až se rozpustí.

    Cibuli v hrnci poprašte moukou (pokud můžete, vezměte si na pomoc malý cedníček) a krátce promíchejte, aby se mouka rozpustila v tuku.
    Nyní přilijte jednu třetinu vývaru a opět důkladně zamíchejte, tím se zbavíte případných žmolků z mouky.

    Teprve poté přilijte i zbytek vývaru, víno, podle chuti dosolte, přiveďte polévku k varu, zakryjte a zvolna vařte 20 minut. Nezapomeňte občas promíchat.

    Mezitím rozehřejte gril v troubě, anebo vyhřejte troubu na 200 stupňů, pokud v ní gril nemáte. Krajíčky bagety nebo veky posypte strouhaným sýrem a naskládejte na plech; pokud použijete rohlíky, nakrájejte je na tenké šikmé plátky. Vložte do rozehřáté trouby a chvíli zapečte, až se sýr rozteče a okraje pečiva zezlátnou, zhruba pět minut.

    Polévku ještě jednou dochuťte solí, pokud to potřebuje, případně čerstvě mletým pepřem, rozdělte na talíře a ozdobte zapečenými sýrovými topinkami.

     

    Líbil se Vám recept?

      Jedno z prvních pražských farmářských tržišť v ČR. Krásné místo v centru Prahy, na kamenném břehu řeky Vltavy. Více…
    Přečíst celý článek
    Už je to tady! Zase si můžete přijít plnit košíky čerstvými, zdravými potravinami, pozdravit se se svými oblíbenými farmáři a…
    Přečíst celý článek
    Farmářské trhy budou mít částečně v lednu přestávku, první trh bude otevřen 14. ledna 2023 a bude to Heřmaňák na Řezáčově náměstí v Praze 7. Poté přijdou na řadu Farmářský trh Kubáň a Farmářské tržiště Náplavka, oba trhy 4. února 2023. Na všechny se moc těšíme a přejeme do nového roku pevné zdraví, štěstí a mnoho úspěchů!