fbpx

Inspirace do kuchyně

Francouzská cibulačka

Recept sice zavání francouzskou kuchyní, ale je nejlepší z naší parádní štiplavé české cibule! A protože máme na výběr dokonce barvu cib, cib, cibuličky, můžete polévku ozdobit na talíři ještě pár kousky červené cibule.

Ingredience

  • 600 g cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 vrchovatá lžíce másla
  • 2 lžičky cukru
  • 1 litr domácího kuřecího nebo hovězího vývaru
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl, zhruba 1 lžička
  • 4 krajíčky světlé bagety nebo veky, případně 2 rohlíky
  • 50 g strouhaného sýra
  • Postup

    Cibuli oloupejte, překrojte napůl a potom nakrájejte na půl centimetru silné plátky.

    Ve větším hrnci zprudka rozehřejte máslo a olej a vsypte do něj polovinu cibule. Velmi intenzivně a rychle opečte, až cibule místy zezlátne. Barva je důležitá, proto míchejte a opékejte dál, až začne téměř hrozit připálení.

    V tu chvíli podlijte cibuli několika lžícemi vody a nechte rozpustit přípečky na dně. Tím na chvíli oddálíte spálení, a jakmile se voda odpaří, můžete cibuli opékat dál.
    Takto podlijte ještě dvakrát nebo třikrát, až má cibule rovnoměrnou, zlatou barvu.

    Jakmile je první polovina cibule opečená, přidejte i zbytek a opět ji za bedlivého míchání nechte změknout. Tentokrát už ji nemusíte nechat zezlátnout. Po tomto rozdílném zacházení nebude cibule v polévce jednotvárně měkká, ale některé kousky poskytnou zajímavější strukturu.
    Nakonec přidejte cukr a ještě minutu míchejte, až se rozpustí.

    Cibuli v hrnci poprašte moukou (pokud můžete, vezměte si na pomoc malý cedníček) a krátce promíchejte, aby se mouka rozpustila v tuku.
    Nyní přilijte jednu třetinu vývaru a opět důkladně zamíchejte, tím se zbavíte případných žmolků z mouky.

    Teprve poté přilijte i zbytek vývaru, víno, podle chuti dosolte, přiveďte polévku k varu, zakryjte a zvolna vařte 20 minut. Nezapomeňte občas promíchat.

    Mezitím rozehřejte gril v troubě, anebo vyhřejte troubu na 200 stupňů, pokud v ní gril nemáte. Krajíčky bagety nebo veky posypte strouhaným sýrem a naskládejte na plech; pokud použijete rohlíky, nakrájejte je na tenké šikmé plátky. Vložte do rozehřáté trouby a chvíli zapečte, až se sýr rozteče a okraje pečiva zezlátnou, zhruba pět minut.

    Polévku ještě jednou dochuťte solí, pokud to potřebuje, případně čerstvě mletým pepřem, rozdělte na talíře a ozdobte zapečenými sýrovými topinkami.

     

    Líbil se Vám recept?

    Nejbližší farmářský trh Heřmaňák: 7. prosince, 8:30 – 13:00

    Heřmaňák je menší, příjemný útulný farmářský trh s kvalitní nabídkou čerstvé zeleniny, ovoce, pečiva, uzenin, vajíček z chovu s volným…
    Více informací zde

    Nejbližší farmářský trh Náplavka – sobota 7. prosince

    Farmářský trh Náplavka je jedno z prvních pražských farmářských tržišť v ČR. Každou sobotu (kromě ledna) najdete na břehu Vltavy…
    Více informací zde

    Sobota 7. prosince na Kubáni – máme tu 2. advent

    Přijďte na Kubáň užít si příjemné dopoledne a domů si odnést košík s farmářskou zeleninou, křupavým pečivem, koláčky… I vánoční…
    Více informací zde