Inspirace do kuchyně

Tvarohový koláč se švestkovým přelivem

Švestky můžeme využívat na mnoho různých způsobů. Co třeba z nich připravit voňavý kořeněný přeliv na nadýchaný tvarohový koláč?

Ingredience

  • Křehké těsto:
  • 25 g cukru krupice
  • 55 g studeného másla
  • 1 malé vejce (velikost S)
  • ------------------------
  • Tvarohová náplň:
  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 200 g crème fraîche 36%
  • 50 g smetany ke šlehání 33%
  • 70 g cukru krupice
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 vejce "M"
  • citronová kůra, vanilka
  • ------------------------
  • Švestkový přeliv:
  • 250 -300 g švestek
  • 2-3 lžíce třtinového cukru
  • 2 hřebíčky
  • 1 svitek skořice
  • lžička citronové šťávy
  • Postup

    Křehké těsto:

    Prosátou mouku promíchejte s cukrem, přidejte na kousky nakrájené studené máslo a zpracujte na drobenku (ručně nebo v robotu). Postupně přilévejte rozšlehané vajíčko (nemusíte ani celé) a pokračujte ve zpracování. Mělo by vám vzniknout hladké a kompaktní těsto.

    Hotové těsto rozválejte mezi dvěma foliemi a vložte do koláčové formy o průměru 23 cm. Těsto vytáhněte lehce i do krajů, ale není třeba až úplně nahoru. Předpečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 15-20 minut, až je lehce do zlatova. Mezitím si připravte náplň.

    Tvarohová náplň:

    Tvaroh, crème fraîche, cukr a škrob dobře promíchejte, pak přidejte smetanu, citron s vanilkou a po jednom zapracujte vejce. Nešlehejte, stačí míchat stěrkou nebo pádlovou metlou v robotu.

    Náplň nalijte na předpečený korpus, můžete hned na teplý, a pečte prvních 10 minut na 180 stupňů (horní/dolní ohřev), pak teplotu snižte na 160 st. a dalších 20-25 minut dopékejte. Nechte zcela vychladnout, ideálně do druhého dne, než budete krájet.

    Švestkový přeliv:

    Švestky vypeckujte, rozkrájejte na šestinky a dejte do rendlíku Přidejte cukr, koření, citronovou šťávu a malé množství vody (2-3 lžíce). Pod pokličkou vařte na mírném ohni asi 25 minut, pak odklopte a nechte ještě pár minut dusit. Švestky by se měly lehce rozvařit a vytvořit omáčku.

    Po vychladnutí vyndejte z omáčky koření (hřebíček a skořici) a přelijte s ní jednotlivé porce koláče na talířku. Omáčku uchovávejte v lednici.

     

    Líbil se Vám recept?

      Jedno z prvních pražských farmářských tržišť v ČR. Krásné místo v centru Prahy, na kamenném břehu řeky Vltavy. Více…
    Přečíst celý článek
    Přituhuje, ale naši farmáři a prodejci Vám statečně dál nabízejí svoje zboží. Přijďte! Ve všední dny se budou Zelenina Kloubských…
    Přečíst celý článek
    V prosinci na našich farmářských trzích Heřmaňák, Kubáň a Náplavka můžete také zakoupit: česká jablka i hrušky v konzumní zralosti, různé dýně (Hokkaidó speciálně na podzimní polévky), med a koření, bylinky, bylinková pesta, vázané a hrnkové květiny, ale především adventní věnce, větve a přírodniny a mnoho různých neotřelých a netradičních dárků pro vaše blízké…