Inspirace do kuchyně

Tvarohové Míša řezy

Kdo by neznal Míša řezy? Kombinace kakaového piškotu, tvarohového krému a čokoládové polevy. Moje verze se trochu liší od zavedené klasiky, krém neobsahuje máslo a poleva je bez ztuženého tuku. Vyniká tak chuť tvarohu a čokolády.

Ingredience

  • Kakaový plát:
  • 4 vejce, odděleně (velikost M)
  • 90 g cukru krupice
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 60 g hladké mouky
  • 20 g kakaa
  • Tvarohová náplň:
  • 350 g tvarohu ve vaničce, tučný nebo polotučný
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g mascarpone
  • 100 g smetany ke šlehání 33%
  • 50-60 g cukru krupice
  • Čokoládová poleva:
  • 100 g hořké čokolády 50-60%
  • 100 g smetany ke šlehání 33%
  • Postup

    Kakaový plát
    Troubu předehřejte na 195 stupňů, velký plech cca 40 x 30 cm vyložte pečícím papírem.
    Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka stěrkou spojte a velmi opatrně vmíchejte směs prosáté mouky, škrobu a kakaa. Ideálně ve 2-3 dávkách.
    Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem (plát ca. 35×28 cm) a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 8-10 minut.
    Mezitím si připravte čistý arch pečícího papíru, který hustě posypte moučkovým cukrem. Ihned po upečení plát sejměte z plechu a otočte na připravený pocukrovaný papír. Nechte zcela vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.
    Tvarohová náplň
    Tvaroh smíchejte se zakysanou smetanou a nechte společně několik hodin odkapat. Zbaví se tak přebytečné vody a bude hezky hustý. Nejlépe to jde v plátěném ubrousku, kterým vyložíte sítko.
    Po odkapání přendejte směs tvarohu a zakysané smetany do misky a stěrkou promíchejte. Zvlášť si ušlehejte mascarpone společně se smetanou a cukrem do pevného krému. Obě hmoty pak opatrně stěrkou spojte. Dle chuti můžete případně dosladit.
    Sestavení řezů
    Vychladlý piškotový plát rozřízněte na dvě části. První půlku položte na tác a rovnoměrně rozetřete polovinu tvarohového krému. Přiklopte druhým plátem a lehce přimáčkněte. Naneste druhou část krému a uhlaďte hezky do roviny.
    Dejte chladit do lednice, než si připravíte polevu.
    Čokoládová poleva
    Čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát, pak stěrkou vymíchejte do hladka. Za občasného míchání nechte zchladnout a lehce zhoustnout. Pak nalijte na řezy a rozetřete do roviny. Dejte chladit do lednice.
    Řezy krájejte ostrým hladkým nožem, nejlépe nahřátým v horké vodě, po každém řezu nůž otřete.

     

     

     

    Líbil se Vám recept?

    Koupit můžete potraviny z farem a biofarem, nebo designové oblečení, keramiku, umělecko-řemeslné artefakty, sejít se tu s přáteli na kávu,…
    Přečíst celý článek
    V říjnu u nás (mimo jiné) zakoupíte: česká jablka v konzumní zralosti, nejrůznější dýně, lesní houby, med a koření, mikrogreens a bylinky a bylinková pesta, vázané a hrnkové květiny a krásné podzimní věnečky. Dále nakládané zelí, zelné saláty, kimči a okurky. Samozřejmostí je maso a zvěřina, vejce typu "1", čerstvé sladkovodní i mořské ryby, uzené ryby a nejrůznější rybí saláty a speciality a mnoho dalšího Více informací