Pověst praví, že Martin proměnil podkovy svého koně v pečivo, kterým nakrmil chudé lidi. Svatomartinské rohlíčky můžete také znát pod názvem Martínci. Mohou se připravovat z mnoho těst, nejen z kynutého. Náplní můžou být povidla, ořechová nebo maková náplň.
Ingredience
Postup
Nejprve na vál nastrouhám studené máslo, na něj přidám cukr a proseji hladkou mouku. Vytvořím důlek, přidám špetku soli a smetanu. Pořádně ručně prohnětu. Z těsta udělám asi 6 dílů, kuliček, které dám odpočívat do lednice. Já ale nejdu odpočívat, je čas na náplň.
Maková náplň:
Do kastrůlku naliji mléko, vsypu mák, cukr, vanilkový cukr a skořici. Míchám, ochutnávám, a když je směs hustá, odstavím z plotny. Přidám máslo, rum a med podle chuti.
A zpět k těstu, které si doposud hezky hovělo v lednici.
Postupně vyndávám díly těsta ze kterých vyválím kruh cca 4 mm silný. Z těsta vyříznu menší trojúhelníčky, které přiměřeně namažu makovou (nebo jinou) náplní.
A teď rolování rohlíčků:
Začínám od nejširší strany rolovat a na konci rohlíček zatočím do podkovičky. Růžky můžete trochu přimáčknout, aby nebyly moc tenké a nepřipalovaly se. Nevadí, že je rohlíček celý opatlaný od náplně a náplň vytéká.
Rohlíčky potřu trochou rozehřátého másla (podle potřeby natírám v průběhu pečení).
Rohlíčky dám na plech vyložený pečícím papírem a peču v rozpálené troubě na 180 °C cca 20–25 min do zlatava
Svatomartinské rohlíčky můžete po vyndání z trouby potřít rumem nebo máslem. Nebo ještě lépe – rumem i máslem!
Recept od www.ceskazceska.cz