Inspirace do kuchyně

Makovky

Věděli jste, že Česká republika patří k zemím s největší produkcí máku setého? V některých zemích je jeho pěstování dokonce zakázáno kvůli nezralým makovicím, které obsahují opium. Mák neodmyslitelně patří k České republice, a tak ho najdete i v řadě tradičních receptů. Je i hodně prospěšný, obsahuje velké množství vápníku. Dokonce větší, než mléčné výrobky.
Vyzkoušejte na letošní Vánoce sušenky makovky. A klidně si je můžete péct po celý rok.

Čerstvý, voňavý ručně klepaný mák seženete ve stánku u Kloubských na našem farmářském trhu Kubáň.

 

Ingredience

  • 400 g hladké mouky
  • 100 g mletého máku
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g másla
  • 3 žloutky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • marmeláda na namazání
  • Postup

    Smíchám mouku, mák, cukr, žloutky, lžičku citronové šťávy a máslo pokojové teploty. Ručně nebo v robotu vše zpracuji v hladké těsto, které vytvaruju do válečku, zabalím do potravinové fólie a nechám v lednici odležet do druhého dne.

    Těsto vyndám z ledničky ideálně cca 1 hod před tím, než se pustím do vykrajování. Znovu těsto ručně prohnětu a na hladkou moukou trochu pomoučené ploše rozválím na cca 3 mm.

    Pomocí vykrajovátek vykrajuji libovolné tvary, které pokládám na plech vyložený pečicím papírem. Peču v předehřáté troubě na 180 stupňů 7-8 min.

    Druhý den makovky slepím marmeládou. Měkké a vhodné k jídlu jsou následující den po slepení.

    Recept převzatý z www.ceskazceska.cz

    Líbil se Vám recept?

    Nejbližší trh Náplavka: 1. dubna, 8:00 – 14:00

    Farmářský trh na Náplavce se koná každou sobotu, od 8:00 do 14:00 hodin. Náplavka je jedno z prvních pražských farmářských…
    Více informací zde

    Čtvrtek 30. 3. na Kubáni domácí vajíčka, čerstvé pečivo, drůbeží maso z farmy

    POZOR, V ÚTERÝ 28. 3. SE TRH PRO NEPŘÍZEŇ POČASÍ NEKONÁ.  Farmářské tržiště Kubáň je znovu pro Vás otevřené pravidelně…
    Více informací zde