Inspirace do kuchyně

Lokše

Lokše jsou bramborové placky, oblíbené na jižní Moravě i na Slovensku. Na přípravu jsou velmi jednoduché a naplnit si je můžete podle chuti. Klidně jen maštěné máslem, nebo potřené povidly, posypané mákem, společně s kysaným zelím nebo slavnostněji – k pečené svatomartinské huse se zelím. V každém případě jsou lokše nejlepší ještě teplé.

Které brambory jsou na lokše nejlepší?
Pro lokše a další těsta je ideální varný typ C pro svoji moučnou konzistenci. Použít by se dal i univerzální varný typ B. Varný typ A je vhodnější do salátů.

A úplně nejlepší jsou brambory z českých polí, opečované s láskou a péčí svého hospodáře. A přesně takové dostanete na našem farmářském trhu 

 

 

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g másla na potření
  • 1/2 lžičky soli
  • Náplň dle libosti, např.
  • povidla
  • tvaroh
  • mletý mák
  • moučkový cukr
  • na slano
  • dušený špenát
  • kysané zelí
  • Postup

    S předstihem, klidně večer před vařením, uvaříme brambory ve slupce do měkka. Vychladlé nebo vlažné brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle (můžete i namačkat mačkadlem na brambory)

    Brambory jemně osolíme a přisypeme mouku. Rukama prohněteme těsto, které by mělo mít konzistenci jako na bramborové knedlíky – vláčné, ale příliš se nelepit. Kdyžtak přisypeme více mouky. Postupujeme rychle, těsto má tendenci řídnout.

    Z těsta vyválíme dva dlouhé válečky. Z nich ukrajujeme kousky, které v dlaních vyválíme do kuličky a tu pak rozválíme do tenké placky, podobné palačince. Pokud se těsto pomoučeným válečkem trhá, klidně použijte ruce, placka má rustikální tvar.

    Lokše opékáme na suché rozpálené pánvi. Opékáním se přirozeně tvoří tmavé skvrny. Ještě teplé lokše mašlovačkou potíráme máslem a pokládáme na talíř na sebe.

    Recept převzatý z www.ceskazceska.cz

    Líbil se Vám recept?

      Jedno z prvních pražských farmářských tržišť v ČR. Krásné místo v centru Prahy, na kamenném břehu řeky Vltavy. Více…
    Přečíst celý článek
    Přituhuje, ale naši farmáři a prodejci Vám statečně dál nabízejí svoje zboží. Přijďte! Ve všední dny se budou Zelenina Kloubských…
    Přečíst celý článek
    V prosinci na našich farmářských trzích Heřmaňák, Kubáň a Náplavka můžete také zakoupit: česká jablka i hrušky v konzumní zralosti, různé dýně (Hokkaidó speciálně na podzimní polévky), med a koření, bylinky, bylinková pesta, vázané a hrnkové květiny, ale především adventní věnce, větve a přírodniny a mnoho různých neotřelých a netradičních dárků pro vaše blízké…