Inspirace do kuchyně

Slaný koláč s dýní, špenátem a nivou

Slané koláče jsou skvělé pro svou univerzálnost. Náplň si můžete kombinovat podle chuti, sezónnosti nebo aktuálního skladu vaší lednice. Hodí se jako lehký oběd nebo svačina a chutná teplý i studený.

Ingredience

  • Křehké těsto:
  • 100 g změklého másla (sádla)
  • 1 vejce
  • 175 g hladké mouky
  • špetka soli
  • Náplň s dýní, špenátem a nivou:
  • cca polovina dýně hokaido (případně jiný druh)
  • 200 g mraženého listového špenátu
  • cibule, česnek
  • sůl, pepř, špetka chilli, čerstvý tymián
  • 120 - 150 g nivy
  • Zálivka:
  • 100 ml zakysané smetany
  • 180 ml smetany ke šlehání
  • 3 vejce
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • Postup

    Křehké těsto
    Změklé máslo utřete v míse společně s vejcem, přisypte prosátou mouku se solí a při nízkých otáčkách nechte zformovat do těsta.
    Těsto si vyklopte na desku a krátce dopracujte rukama, nepřidávejte další mouku.
    Zabalte do folie a dejte na několik hodin odležet do lednice.

    Připravte si koláčovou formu o průměru 23 – 24 cm.
    Vychlazené těsto rozválejte na placku o kousek větší, než je průměr formy.
    Těstem vyložte připravenou formu, lehce vmáčkněte a vytvarujte okraje.
    Než si připravíte náplň, zakryjte formu folií a dejte do lednice.

    Náplň s dýní, špenátem a nivou
    Dýni očistěte, oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
    Na oleji krátce orestujte, přidejte sůl, špetku chilli a několik větviček čerstvého tymiánu.
    Vyklopte na talíř vyložený papírovou utěrkou a nechte vychladnout.
    Cibuli i česnek nadrobno nakrájejte a postupně orestujte na pánvi na oleji.
    Přidejte rozmrazený a vymačkaný špenát, podle chuti osolte a opepřete.
    Krátce provařte a nechte vychladnout.
    Nivu nakrájejte na menší kousky.

    Zálivka
    Všechny ingredience na zálivku společně prošlehejte. Se solí opatrně, niva je poměrně slaná.

    Dokončení
    Na těsto ve formě rozložte kostičky dýně (bez tymiánu), pak špenát a nakonec kousky nivy. Vše zalijte připravenou zálivkou.
    Pečte v troubě vyhřáté na 180 st. (horkovzduch) asi 35 – 45 minut. Po upečení nechte koláč ve formě trochu vychladnout, pak opatrně krájejte na jednotlivé porce. Koláč chutná skvěle teplý i studený.

     

     

     

    Líbil se Vám recept?

      Jedno z prvních pražských farmářských tržišť v ČR. Krásné místo v centru Prahy, na kamenném břehu řeky Vltavy. Více…
    Přečíst celý článek
    Přituhuje, ale naši farmáři a prodejci Vám statečně dál nabízejí svoje zboží. Přijďte! Ve všední dny se budou Zelenina Kloubských…
    Přečíst celý článek
    V prosinci na našich farmářských trzích Heřmaňák, Kubáň a Náplavka můžete také zakoupit: česká jablka i hrušky v konzumní zralosti, různé dýně (Hokkaidó speciálně na podzimní polévky), med a koření, bylinky, bylinková pesta, vázané a hrnkové květiny, ale především adventní věnce, větve a přírodniny a mnoho různých neotřelých a netradičních dárků pro vaše blízké…