Inspirace do kuchyně

Polévka s hlívou, květákem a řapíkatým celerem

Polévka s hlívou, květákem a řapíkatým celerem

Hlíva ústřičná patří mezi účinné potraviny pro naše zdraví. Posiluje imunitu a zvyšuje  odolnost vůči virovým, bakteriálním, plísňovým onemocněním. Obsahuje vlákninu, která podporuje trávení. Určitě si zasluhuje využívat v kuchyni co nejčastěji.

Ingredience

  • cca 250 g hlívy ústřičné
  • 2 řapíky celeru
  • kousek květáku
  • 1 cibule
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
  • 3 bobkové listy, celý kmín, mletý římský kmín, špetka soli
  • 1 lžíce rostlinné smetany (nemusí být)
  • 1 lžíce oleje
  • umeocet podle chuti
  • petržel nať
  • Postup

    Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli, omyjeme, hlívu, květák a celer.

    Cibuli a celer nakrájíme na proužky, květák nasekáme na menší kousky.

    Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, oba kmíny, sůl a krátce orestujeme.

    Přidáme hlívu a zbylou zeleninu a opět krátce společně orestujeme.

    Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a na mírném ohni vaříme cca 20 minut.

    Odstavíme, přidáme rostlinnou smetanu a podle chuti ne/přidáme umeocet.

    Líbil se Vám recept?