Kurkuma je úžasné koření s mnoha dobrými účinky na naše zdraví. Má protizánětlivé účinky, tlumí proces zánětlivých faktorů a potlačuje srážlivost krevních destiček. Účinná je i při salmonelóze a prospěšná je také při zánětech tenkého střeva a žaludku. Prospívá i trávení tuků, neboť pomáhá k tvorbě žluči. Její pravidelná konzumace také snižuje hladinu cholesterolu a celkově je dobrou prevencí proti problémům se srdcem. Pomáhá i při lupénce.
Ingredience
Postup
Jáhly propláchneme ve studené vodě a dáme vařit s trochou soli na mírný plamen cca na 10 -15 minut. Když se voda vstřebá, jsou uvařené.
Než se jáhly uvaří, předehřejeme si troubu.
Do dalšího hrnce dáme na dno olej, rozpálíme a přidáme cibuli nakrájenou na kostičky a nahrubo nastrouhané tofu. Krátce orestujeme, přidáme špetku muškátového květu a půl lžičky kurkumy a cca 2 lžíce sojové omáčky.
Přidáme mrkev nastrouhanou na hrubo a na jemno nasekané zelené natě. Vše krátce orestujeme.
Ve větší míse smícháme uvařené jáhly s tuto orestovanou směsí.
Pekáč nebo vyšší plech vymažeme olejem a vyklopíme do něj jáhlovou směs.
Mokrýma rukama uhladíme směs na pekáči, nakonec můžeme lehce postříkat sojovou omáčkou.
Dáme na cca 15 minut zapéct do trouby na 150°C.
Nepečeme příliš dlouho, aby nebyla nádivka suchá a nedrolila se.
Vyndáme z trouby a necháme trochu vychladnout (alespoň 30 minut), aby se dala dobře krájet.
Podáváme s čerstvou zeleninou.