Inspirace do kuchyně

Jáhlová nádivka s uzeným jinak

Kurkuma je úžasné koření s mnoha dobrými účinky na naše zdraví. Má protizánětlivé účinky, tlumí proces zánětlivých faktorů a potlačuje srážlivost krevních destiček. Účinná je i při salmonelóze a prospěšná je také při zánětech tenkého střeva a žaludku. Prospívá i trávení tuků, neboť pomáhá k tvorbě žluči. Její pravidelná konzumace také snižuje hladinu cholesterolu a celkově je dobrou prevencí proti problémům se srdcem. Pomáhá i při lupénce.

Ingredience

  • 1,5 hrnku jahel
  • 3 hrnky vody
  • 1 balíčku uzeného tofu (cca 200 g)
  • 1 cibule
  • hrst zelených natí (pórek, čerstvé kopřivy, pampeliškové listy apod.)
  • 1 mrkev
  • ½ lžičky kurkumy
  • špetka muškátového květu
  • sojová omáčka na dochucení
  • olej
  • sůl
  • čerstvá zelenina na oblohu
  • Postup

    Jáhly propláchneme ve studené vodě a dáme vařit s trochou soli na mírný plamen cca na 10 -15 minut. Když se voda vstřebá, jsou uvařené.

    Než se jáhly uvaří, předehřejeme si troubu.

    Do dalšího hrnce dáme na dno olej, rozpálíme a přidáme cibuli nakrájenou na kostičky a nahrubo nastrouhané tofu. Krátce orestujeme, přidáme špetku muškátového květu a půl lžičky kurkumy a cca 2 lžíce sojové omáčky.

    Přidáme mrkev nastrouhanou na hrubo a na jemno nasekané zelené natě. Vše krátce orestujeme.

    Ve větší míse smícháme uvařené jáhly s tuto orestovanou směsí.

    Pekáč nebo vyšší plech vymažeme olejem a vyklopíme do něj jáhlovou směs.

    Mokrýma rukama uhladíme směs na pekáči, nakonec můžeme lehce postříkat sojovou omáčkou.

    Dáme na cca 15 minut zapéct do trouby na 150°C.

    Nepečeme příliš dlouho, aby nebyla nádivka suchá a nedrolila se.

    Vyndáme z trouby a necháme trochu vychladnout (alespoň 30 minut), aby se dala dobře krájet.

    Podáváme s čerstvou zeleninou.

    Líbil se Vám recept?

      Jedno z prvních pražských farmářských tržišť v ČR. Krásné místo v centru Prahy, na kamenném břehu řeky Vltavy. Více…
    Přečíst celý článek
    Už je to tady! Zase si můžete přijít plnit košíky čerstvými, zdravými potravinami, pozdravit se se svými oblíbenými farmáři a…
    Přečíst celý článek
    Farmářské trhy budou mít částečně v lednu přestávku, první trh bude otevřen 14. ledna 2023 a bude to Heřmaňák na Řezáčově náměstí v Praze 7. Poté přijdou na řadu Farmářský trh Kubáň a Farmářské tržiště Náplavka, oba trhy 4. února 2023. Na všechny se moc těšíme a přejeme do nového roku pevné zdraví, štěstí a mnoho úspěchů!