Tahle polévka získá novou chuť díky umeooctu.
Umeocet neboli ume-su je tekuté ochucovadlo, které vzniká jako vedlejší produkt při fermentaci japonských švestiček umeboši. Není to ocet, ja ho známe, místo kyseliny octové v něm najdete kyselinu citronovou. Umeoocet má výrazně slano-kyselou chuť. Jeho barva je červená a tekutina obsahuje asi 30 % mořské soli, extrakt z japonských švestiček a listů perilly.
Umeocet je doporučován proti žaludečním potížím, zlepšuje chuť k jídlu. Může zlepšit zažívání, snížit únavu, eliminovat pálení žáhy. Napomáhá také proti bolestem hlavy, zpomaluje stárnutí. Navzdory své chuti snižuje kyselost v těle a neutralizuje toxiny. Je bohatý na minerální látky, enzymy a vitamíny a dodává energii. Celkově harmonizuje organismus. Vyzkoušejte!
Ingredience
Postup
Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli a tuřín, omyjeme kapustu, a mrkev.
Cibuli nakrájíme na malé kostičky, kapustu na větší kusy (košťály vykrojíme), tuřín na kostky jako brambory a mrkev na kolečka.
Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, kmín, sůl a krátce orestujeme.
Přidáme kapustu, mrkev a tuřín a opět krátce společně orestujeme.
Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a na mírném ohni vaříme cca 20 minut.
5 minut před koncem přidáme ovesné vločky.
Odstavíme a podle chuti přidáme umeocet.