Miso pasta vzniká tak, že se sójové boby smíchají se solí a fermentačním činidlem koji. Ve velkých dřevěných sudech nechají kvasit, většinou se přidává ještě obilovina, nejčastěji rýže a ječmen. Čím je miso tmavší, tím je výraznější a aromatičtější. Jeho chuť se trochu podobá sójové omáčce, ale je plnější, bohatší.
Miso je velmi prospěšné pro náš zdravý mikrobiom, jako všechny fermentované potraviny.
Ingredience
Postup
Dáme ohřát vývar, očistíme zeleninu.
Mrkev a celer nakrájíme na tenké dlouhé proužky, pórek pokrájíme na tenká kolečka.
Když se vývar začne vařit, přidáme špetku soli a vložíme nakrájenou zeleninu a nudle.
Vaříme cca 5 minut do změknutí zeleniny a pórku na mírném plameni.
Vypneme a přidáme miso pastu (cca lžičku na osobu), rozmícháme a necháme prolnout.
Hotovou polévku podáváme s čerstvou petrželkou.