Inspirace do kuchyně

Pečené kuře na citronech s bylinkami

Farmářské kuře je úplně jiná kvalita masa než to kupované v obchodě. Nejde jen o chuťový zážitek. Pomalurostoucí kuře má skvělý život proti tomu ve velkochovu. Běhá po trávě, na slunci, má kvalitní krmení. Jeho svalovina není potom to nafouklé nic, s minimální výživovou hodnotou.
Ale hlavně – netrápí se. A my si na něm můžeme bez výčitek pochutnat.

Ingredience

  • 1 celé kuře
  • 1 citron
  • čerstvý tymián
  • čerstvý rozmarýn
  • čerstvé oregano
  • 650 g baby brambor
  • 1 palice česneku
  • 100 ml smetany
  • 3 lžičky másla
  • koření na pečené kuře bez soli
  • sůl, pepř
  • Postup

    Celé kuře umyjte a osušte papírovou utěrkou. Ze všech stran ho osolte, opepřete a zlehka okořeňte směsí koření na pečené kuře bez soli.

    Takto připravené kuře vložte do litinového hlubokého hrnce nebo pekáče, přidejte rozkrojený citron, snítky čerstvého tymiánu a rozmarýnu a celou rozkrojenou palici česneku.

    Dál do hrnce dejte omyté baby brambůrky a osolte je.

    Maso poklaďte kousky másla a celé to podlijte trochou vody.

    Takto připravené kuře dejte péct pod pokličkou při cca 180 stupních asi 90 minut.

    Po této době přilijte smetanu a čerstvé oregano.

    Dopékejte již odkryté dozlatova dalších asi 20 minut.

    Líbil se Vám recept?

    Koupit můžete potraviny z farem a biofarem, nebo designové oblečení, keramiku, umělecko-řemeslné artefakty, sejít se tu s přáteli na kávu,…
    Přečíst celý článek
    V říjnu u nás (mimo jiné) zakoupíte: česká jablka v konzumní zralosti, nejrůznější dýně, lesní houby, med a koření, mikrogreens a bylinky a bylinková pesta, vázané a hrnkové květiny a krásné podzimní věnečky. Dále nakládané zelí, zelné saláty, kimči a okurky. Samozřejmostí je maso a zvěřina, vejce typu "1", čerstvé sladkovodní i mořské ryby, uzené ryby a nejrůznější rybí saláty a speciality a mnoho dalšího Více informací