Jde o nejstarší dochovaný český recept na vánoční úpravu. Recept na kapra na černo sahá až do 16. století a odráží ještě středověké chutě, kdy se běžně kombinovalo sladké a slané. Tak tady ho máte, zkuste to a budete velmi mile překvapeni!
Ingredience
Postup
Ve velké pánvi na másle orestujte nastrouhanou kořenovou zeleninu.
Když začne zlátnout, zasypte ji cukrem a nechte zkaramelizovat.
Pak přilijte cca 250 ml vody nebo rybího vývaru, plátky citronu, rozmarýn a koření (ideálně v pytlíčku z kousku gázy, aby se dalo snadno později vyndat). Zamíchejte a přidejte osolené porce kapra, ty duste cca 10 minut.
Pak je vyndejte a do omáčky přidejte švestková povidla, nasekané sušené švestky, hrozinky, vlašské ořechy a plátky mandlí.
Vařte společně ještě asi 10 minut, pak vyndejte sáček s kořením a vraťte porce kapra.
Kapra na černo servírujte například s bramborovými kroketami.