fbpx

Inspirace do kuchyně

Kapr na černo

Jde o nejstarší dochovaný český recept na vánoční úpravu. Recept na kapra na černo sahá až do 16. století a odráží ještě středověké chutě, kdy se běžně kombinovalo sladké a slané. Tak tady ho máte, zkuste to a budete velmi mile překvapeni!

Ingredience

  • 1 filet kapra (cca 4 porce)
  • 2 lžíce másla
  • ½ nastrouhané mrkve
  • ½ nastrouhané petržele
  • kousek celeru
  • ½ cibule
  • 2 plátky citronu
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 2 hřebíčky
  • 1 bobkový list
  • snítka rozmarýnu
  • 2 kuličky nového koření
  • 3 kuličky jalovce
  • 3 lžíce švestkových povidel
  • 2 sušené švestky
  • 1 lžíce hrozinek
  • 1 lžíce sekaných vlašských ořechů
  • 1 lžíce plátků mandlí
  • sůl
  • Postup

    Ve velké pánvi na másle orestujte nastrouhanou kořenovou zeleninu.
    Když začne zlátnout, zasypte ji cukrem a nechte zkaramelizovat.
    Pak přilijte cca 250 ml vody nebo rybího vývaru, plátky citronu, rozmarýn a koření (ideálně v pytlíčku z kousku gázy, aby se dalo snadno později vyndat). Zamíchejte a přidejte osolené porce kapra, ty duste cca 10 minut.
    Pak je vyndejte a do omáčky přidejte švestková povidla, nasekané sušené švestky, hrozinky, vlašské ořechy a plátky mandlí.
    Vařte společně ještě asi 10 minut, pak vyndejte sáček s kořením a vraťte porce kapra.
    Kapra na černo servírujte například s bramborovými kroketami.

     

    Líbil se Vám recept?

    Nejbližší trh Heřmaňák: 18. ledna, 9:00 – 13:00

    V zimním období se trhy konají v teplotách nad O°C. Pokud budou teploty pod nulou, může se stát, že zelenina…
    Více informací zde

    Nejbližší farmářský trh Náplavka – sobota 1. února 2025

    Farmářské trhy si dají malinkatou zimní přestávku a budeme se těšit na shledání hned první únorovou sobotu, těšte se, bude…
    Více informací zde

    Nejbližší trh na Kubáni bude 1. února. A začínáme stylově, opékáním špekáčků!

    Vážení a milí, příroda se uložila k zimnímu spánku a naši farmáři dílem odpočívají, dílem chystají vše potřebné na další…
    Více informací zde