fbpx

Inspirace do kuchyně

Masarykovo vánoční cukroví

Toto cukroví patří k prvorepublikové klasice. Je jednoduché na přípravu a přitom moc dobré.

Ingredience

  • 170 g hladké mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 120 g másla
  • 1 žloutek
  • 40 ml rumu tuzemáku
  • 100 g celých lískových oříšků
  • moučkový cukr na obalení
  • Postup

    Celá lísková jádra i s hnědou slupkou namočte asi na dvě hodiny do studené vody s rumem, aby se později dala snadno krájet.

    Moučkový cukr vyšlehejte s máslem do krému, přidejte žloutek, znovu krátce zašlehejte, přidejte prosátou hladkou mouku a vytvořte těsto. Nakonec do těsta zapracujte celé lískové oříšky.

    Těsto rozdělte na dvě části, vyválejte z nich válec s průměrem asi 3 cm. Válečky zabalte do potravinářské folie a ideálně přes noc je nechte ztuhnout v lednici.

    Druhý den si předehřejte troubu na 170 stupňů. Těsto vybalte z folie a nakrájejte ho ostrým nožem asi na půl centimetrové plátky. Ty vyskládejte na plech s pečícím papírem a dejte je péct na cca 15 minut. Až začnou růžovět, je hotovo. Sušenky ještě teplé opatrně obalte v moučkovém cukru.

    Líbil se Vám recept?

    Nejbližší akce Heřmaňák: 24. února, 9:00 – 13:00.

    Menší, příjemný útulný farmářský trh s kvalitní nabídkou čerstvé zeleniny, ovoce, pečiva, uzenin, vajíček z chovu s volným výběhem, kuřátek…
    Více informací zde

    Nejbližší trh Náplavka: 24. 2. 2024, 8:00 – 14:00

    Farmářský trh Náplavka je jedno z prvních pražských farmářských tržišť v ČR. Každou sobotu (kromě ledna) najdete na břehu Vltavy…
    Více informací zde

    Nejbližší trh na Kubáni v sobotu 24. února – farmářské trhy jsou tady pro Vás

    Farmářský trh Kubáň nabídne 17. února 2024 nabídne zimní zeleninu – mrkev, petržel, celer, bramory, dýně, cibuli, česnek… Všechno bezvadně…
    Více informací zde