fbpx

Inspirace do kuchyně

Masarykovo vánoční cukroví

Toto cukroví patří k prvorepublikové klasice. Je jednoduché na přípravu a přitom moc dobré.

Ingredience

  • 170 g hladké mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 120 g másla
  • 1 žloutek
  • 40 ml rumu tuzemáku
  • 100 g celých lískových oříšků
  • moučkový cukr na obalení
  • Postup

    Celá lísková jádra i s hnědou slupkou namočte asi na dvě hodiny do studené vody s rumem, aby se později dala snadno krájet.

    Moučkový cukr vyšlehejte s máslem do krému, přidejte žloutek, znovu krátce zašlehejte, přidejte prosátou hladkou mouku a vytvořte těsto. Nakonec do těsta zapracujte celé lískové oříšky.

    Těsto rozdělte na dvě části, vyválejte z nich válec s průměrem asi 3 cm. Válečky zabalte do potravinářské folie a ideálně přes noc je nechte ztuhnout v lednici.

    Druhý den si předehřejte troubu na 170 stupňů. Těsto vybalte z folie a nakrájejte ho ostrým nožem asi na půl centimetrové plátky. Ty vyskládejte na plech s pečícím papírem a dejte je péct na cca 15 minut. Až začnou růžovět, je hotovo. Sušenky ještě teplé opatrně obalte v moučkovém cukru.

    Líbil se Vám recept?

    Nejbližší farmářský trh Heřmaňák: 21. září, 8:30 – 13:30.

    Heřmaňák je menší, příjemný útulný farmářský trh s kvalitní nabídkou čerstvé zeleniny, ovoce, pečiva, uzenin, vajíček z chovu s volným…
    Více informací zde

    SOBOTNÍ TRH SE Z DŮVODU PŘETRVÁVAJÍCÍHO UZAVŘENÍ NÁPLAVEK NEKONÁ!

    SOBOTNÍ TRH SE Z DŮVODU PŘETRVÁVAJÍCÍHO UZAVŘENÍ NÁPLAVEK NEKONÁ! Důležitá zpráva: Vážení přátelé, farmářskému trhu Náplavka byl ukraden facebookový účet.…
    Více informací zde

    Sobota 21. září na Kubáni – podzim hýří barvami

    V sobotu se na Kubáni potkáme s našimi oblíbenými farmáři a prodejci. Setkáte se i s některými, kteří u nás…
    Více informací zde