Inspirace do kuchyně

Medové řezy s ořechy

Chuťově trochu připomínají medovník, ale jsou doplněné karamelizovanými ořechy a vanilkovým krémem. Nejlepší jsou až několik dní po upečení, kdy se krásně rozleží a zvláční. Proto si je připravte s dostatečným předstihem.

Ingredience

  • Medové pláty:
  • 420 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 120 g cukru krupice
  • 3 lžíce medu
  • 150 g změklého másla
  • 2 vejce
  • Ořechová směs:
  • 300 g vlašských ořechů
  • 80 g cukru krupice
  • 3 lžíce medu
  • 120 g másla
  • Vanilkový krém s rumem:
  • 500 ml mléka, tučné nebo polotučné
  • 2 vanilkové nebo smetanové pudingy
  • 100 g cukru krupice
  • lžička vanilkového cukru nebo extraktu
  • + 180 g změklého másla k našlehání
  • rum dle chuti
  • Postup

    Medové pláty
    Prosátou mouku smíchejte se solí a jedlou sodou, přidejte cukr, med, na kousky pokrájené změklé máslo a vejce.
    Společně vypracujte vláčné těsto, nejlépe to jde v kuchyňském robotu.
    Zabalte do folie a nechte chvilku odležet v lednici.

    Ořechová směs + pečení
    Máslo, cukr a med dejte do kastrolu a za občasného míchání nechte rozpustit.
    Vmíchejte ořechy (celé půlky či nasekané) a společně smažte do zlatova.
    Připravujte až těsně před pečením plátů, musí se na těsto nanést horké.

    Troubu předehřejte na 180 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem.

    Těsto rozdělte na dvě poloviny a každou vyválejte na obdélník ca 36 x 26 cm. Jeden plát dejte péct hned, na druhý rovnoměrně rozetřete teplou ořechovou směs. Následně pak dejte také péct.
    Doba pečení u obou je ca. 10-12 minut, těsto by mělo lehce zezlátnout.
    Oba pláty nechte na plechu zcela vychladnout.

    Vanilkový krém s rumem
    Trochu mléka odlijte do hrnku a rozmíchejte v něm pudingový prášek.
    Zbytek mléka přiveďte na mírném ohni k varu.
    Pudingový prášek vlijte do horkého mléka a za stálého míchaní nechte chvilku povařit.
    Puding je hodně hustý.

    Odstavte, vmíchejte cukr a vanilku, dobře promíchejte.
    Přelijte do mísy a zakryjte folií. Tu položte přímo na horký puding, nebude se tak na folii srážet voda.
    Nechte vychladnout.

    Zchladlý puding nejdříve samotný našlehejte, pak po částech přidejte změklé máslo a rum.
    Dle chuti můžete přisladit.
    Puding nesmí být před přidáním másla moc studený, měl by mít stejnou teplotu jako máslo.

    Dokončení
    Na tác si položte upečený plát bez ořechů a rovnoměrně rozetřete celé množství krému.
    Přiklopte druhým plátem s ořechy a dobře přimáčkněte. Doporučuji do druhého dne řezy něčím „zatížit“.
    Nechte v lednici alespoň 1-2 dny rozležet, čím déle, tím lépe 🙂

     

     

     

     

     

    Líbil se Vám recept?

      Jedno z prvních pražských farmářských tržišť v ČR. Krásné místo v centru Prahy, na kamenném břehu řeky Vltavy. Více…
    Přečíst celý článek
    Přituhuje, ale naši farmáři a prodejci Vám statečně dál nabízejí svoje zboží. Přijďte! Ve všední dny se budou Zelenina Kloubských…
    Přečíst celý článek
    V prosinci na našich farmářských trzích Heřmaňák, Kubáň a Náplavka můžete také zakoupit: česká jablka i hrušky v konzumní zralosti, různé dýně (Hokkaidó speciálně na podzimní polévky), med a koření, bylinky, bylinková pesta, vázané a hrnkové květiny, ale především adventní věnce, větve a přírodniny a mnoho různých neotřelých a netradičních dárků pro vaše blízké…