Inspirace do kuchyně

Mandlový dort s jahodami

Vláčný mandlový korpus, svěží smetanový krém a spousta čerstvých a voňavých jahod. Tak přesně tak by se dal charakterizovat tento dort. Na první pohled možná působí složitě, ale s níže uvedeným postupem ho zvládne opravdu každý.

Ingredience

  • Mandlový korpus (průměr 18 cm):
  • 2 vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 60 g másla
  • 25 ml mléka
  • citronová kůra
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 3 g prášku do pečiva
  • Smetanový krém:
  • 200 g creme fraiche min. 36%
  • 200 g smetany ke šlehání 33%
  • 1-2 lžíce cukru krupice
  • Sestavení dortu:
  • čerstvé jahody cca 400 g
  • mandlové plátky (lupínky) cca 50 g
  • dortové želé Dr. Oetker (čiré nebo červené)
  • Postup

    Korpus

    Troubu předehřejte na 175 stupňů (horní/spodní ohřev), dno dortové formy o průměru 18 cm vyložte pečícím papírem. Pokud použijete ráfek, obalte dno papírem, aby vám těsto neproteklo.
    Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny, pár minut vám to zabere.
    Máslo rozpusťte, přidejte mléko a kůru asi z poloviny citronu.
    Promíchejte a stěrkou vmíchejte do vyšlehaných vajec.
    Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva a společně s mandlovou moukou postupně přidejte do vaječné hmoty.
    Stěrkou dobře promíchejte, vlijte do připravené formy a dejte péct na 30-35 minut.
    Špejlí si ověřte, zda je korpus dostatečně propečený.
    Nechte ve formě zcela vychladnout, pak odřízněte korpus od formy a vyklopte.

    Smetanový krém
    Všechny suroviny dejte do mísy a společně vyšlehejte do krému. Šlehejte pozvolna při nižší rychlosti a hned použijte.

    Sestavení dortu
    Plátky mandlí opražte na sucho na pánvi a nechte vychladnout.
    Jahody omyjte, osušte a odkrojte stopky.
    Asi třetinu jahod nakrájejte na malé kousky, zbytek zatím odložte stranou.

    Vychladlý dortový korpus jednou vodorovně prokrojte, vzniknou vám dva pláty.
    První plát položte na tác či podložku a potřete částí krému.
    Poklaďte připravenými kousky jahod, na ně naneste ještě trochu krému a vetřete ho i mezi jahody. Uhlaďte do roviny a přiklopte druhým plátem, lehce přimáčkněte.
    Zbytkem krému obmažte celý dort, nahoře by měla být trochu silnější vrstva.

    Boky dortu obalte v opražených mandlových plátcích.

    Zbylé jahody nakrájejte na čtvrtiny a poskládejte po celém vršku dortu.
    Dortové želé si připravte podle návodu na obalu, stačí jen z poloviční dávky (tj. 125 ml vody a polovina sáčku), i tak vám ho ještě dost zbyde.
    Ještě teplým želé pomocí štětce nebo mašlovačky potřete všechny jahody.

    Dejte na několik hodin chladit do lednice, ideálně přes noc.

     

     

    Líbil se Vám recept?

    Koupit můžete potraviny z farem a biofarem, občas  designové oblečení, keramiku, umělecko-řemeslné artefakty, sejít se tu s přáteli na kávu,…
    Přečíst celý článek
    Jedno z prvních pražských farmářských tržišť v ČR. Krásné místo v centru Prahy, na kamenném břehu řeky Vltavy. Více než…
    Přečíst celý článek
    Kromě čerstvých a zdravých potravin na trhu přibývají stánky s originálními dárky. V úterý třeba přijede pan Burian a nabídne…
    Přečíst celý článek
    V listopadu na našich farmářských trzích Heřmaňák, Kubáň a Náplavka můžete také zakoupit: česká jablka i hrušky v konzumní zralosti, různé dýně (Hokkaidó speciálně na podzimní polévky), lesní houby, med a koření, klíčky a bylinky, bylinková pesta, vázané a hrnkové květiny a krásné podzimní věnečky. Dále nakládané zelí, zelné saláty, kimči a okurky. Samozřejmostí je maso a zvěřina, vejce typu "1", čerstvé sladkovodní i mořské ryby, uzené ryby a nejrůznější rybí saláty a speciality a mnoho dalšího…