Vláčný mandlový korpus, svěží smetanový krém a spousta čerstvých a voňavých jahod. Tak přesně tak by se dal charakterizovat tento dort. Na první pohled možná působí složitě, ale s níže uvedeným postupem ho zvládne opravdu každý.
Ingredience
Postup
Korpus
Troubu předehřejte na 175 stupňů (horní/spodní ohřev), dno dortové formy o průměru 18 cm vyložte pečícím papírem. Pokud použijete ráfek, obalte dno papírem, aby vám těsto neproteklo.
Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny, pár minut vám to zabere.
Máslo rozpusťte, přidejte mléko a kůru asi z poloviny citronu.
Promíchejte a stěrkou vmíchejte do vyšlehaných vajec.
Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva a společně s mandlovou moukou postupně přidejte do vaječné hmoty.
Stěrkou dobře promíchejte, vlijte do připravené formy a dejte péct na 30-35 minut.
Špejlí si ověřte, zda je korpus dostatečně propečený.
Nechte ve formě zcela vychladnout, pak odřízněte korpus od formy a vyklopte.
Smetanový krém
Všechny suroviny dejte do mísy a společně vyšlehejte do krému. Šlehejte pozvolna při nižší rychlosti a hned použijte.
Sestavení dortu
Plátky mandlí opražte na sucho na pánvi a nechte vychladnout.
Jahody omyjte, osušte a odkrojte stopky.
Asi třetinu jahod nakrájejte na malé kousky, zbytek zatím odložte stranou.
Vychladlý dortový korpus jednou vodorovně prokrojte, vzniknou vám dva pláty.
První plát položte na tác či podložku a potřete částí krému.
Poklaďte připravenými kousky jahod, na ně naneste ještě trochu krému a vetřete ho i mezi jahody. Uhlaďte do roviny a přiklopte druhým plátem, lehce přimáčkněte.
Zbytkem krému obmažte celý dort, nahoře by měla být trochu silnější vrstva.
Boky dortu obalte v opražených mandlových plátcích.
Zbylé jahody nakrájejte na čtvrtiny a poskládejte po celém vršku dortu.
Dortové želé si připravte podle návodu na obalu, stačí jen z poloviční dávky (tj. 125 ml vody a polovina sáčku), i tak vám ho ještě dost zbyde.
Ještě teplým želé pomocí štětce nebo mašlovačky potřete všechny jahody.
Dejte na několik hodin chladit do lednice, ideálně přes noc.