Inspirace do kuchyně

Mandlový dort s jahodami

Mandlový dort s jahodami

Vláčný mandlový korpus, svěží smetanový krém a spousta čerstvých a voňavých jahod. Tak přesně tak by se dal charakterizovat tento dort. Na první pohled možná působí složitě, ale s níže uvedeným postupem ho zvládne opravdu každý.

Ingredience

  • Mandlový korpus (průměr 18 cm):
  • 2 vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 60 g másla
  • 25 ml mléka
  • citronová kůra
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 3 g prášku do pečiva
  • Smetanový krém:
  • 200 g creme fraiche min. 36%
  • 200 g smetany ke šlehání 33%
  • 1-2 lžíce cukru krupice
  • Sestavení dortu:
  • čerstvé jahody cca 400 g
  • mandlové plátky (lupínky) cca 50 g
  • dortové želé Dr. Oetker (čiré nebo červené)
  • Postup

    Korpus

    Troubu předehřejte na 175 stupňů (horní/spodní ohřev), dno dortové formy o průměru 18 cm vyložte pečícím papírem. Pokud použijete ráfek, obalte dno papírem, aby vám těsto neproteklo.
    Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny, pár minut vám to zabere.
    Máslo rozpusťte, přidejte mléko a kůru asi z poloviny citronu.
    Promíchejte a stěrkou vmíchejte do vyšlehaných vajec.
    Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva a společně s mandlovou moukou postupně přidejte do vaječné hmoty.
    Stěrkou dobře promíchejte, vlijte do připravené formy a dejte péct na 30-35 minut.
    Špejlí si ověřte, zda je korpus dostatečně propečený.
    Nechte ve formě zcela vychladnout, pak odřízněte korpus od formy a vyklopte.

    Smetanový krém
    Všechny suroviny dejte do mísy a společně vyšlehejte do krému. Šlehejte pozvolna při nižší rychlosti a hned použijte.

    Sestavení dortu
    Plátky mandlí opražte na sucho na pánvi a nechte vychladnout.
    Jahody omyjte, osušte a odkrojte stopky.
    Asi třetinu jahod nakrájejte na malé kousky, zbytek zatím odložte stranou.

    Vychladlý dortový korpus jednou vodorovně prokrojte, vzniknou vám dva pláty.
    První plát položte na tác či podložku a potřete částí krému.
    Poklaďte připravenými kousky jahod, na ně naneste ještě trochu krému a vetřete ho i mezi jahody. Uhlaďte do roviny a přiklopte druhým plátem, lehce přimáčkněte.
    Zbytkem krému obmažte celý dort, nahoře by měla být trochu silnější vrstva.

    Boky dortu obalte v opražených mandlových plátcích.

    Zbylé jahody nakrájejte na čtvrtiny a poskládejte po celém vršku dortu.
    Dortové želé si připravte podle návodu na obalu, stačí jen z poloviční dávky (tj. 125 ml vody a polovina sáčku), i tak vám ho ještě dost zbyde.
    Ještě teplým želé pomocí štětce nebo mašlovačky potřete všechny jahody.

    Dejte na několik hodin chladit do lednice, ideálně přes noc.

     

     

    Líbil se Vám recept?