Pokud se vám nechce dělat buchty nebo koláče, zkuste tento rychlý tvarohový cop. Chutí trochu připomíná vánočku, jen doplněnou o tvarohovou náplň.
Ingredience
Postup
Kynuté těsto
Do teplého mléka (cca 37 °C) přidejte lžičku cukru a přidejte rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek.
Mouku prosejte do mísy se špetkou soli a přidejte zbytek cukru. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout.
Do vzešlého kvásku vmíchejte žloutky a citronovou kůru a nalijte do mísy s moukou. Přidejte i rozpuštěné máslo a vypracujte pevné těsto. Je trochu tužší, ale kynutím zjemní.
Těsto dejte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte zvolna kynout. Čím déle, tím lépe, během kynutí můžete jednou propracovat.
Tvarohová náplň
Tvaroh rozmíchejte se žloutkem, cukrem a citronovou kůrou do hladka. Nakonec přidejte rozinky. Tvarohová náplň by měla být hustá.
Dokončení
Vykynuté těsto rozválejte na placku cca 40×30 cm a rozetřete na ni celou tvarohovou náplň.
Od delší strany zatočte do závinu a položte ho spojem dolů na plech vyložený papírem na pečení.
Ostrým nožem závin po celé délce rozřízněte na polovinu a jednotlivé poloviny položte vedle sebe řeznou stranou nahoru.
Zapleťte do copu tak, že začněte od středu nejdříve k jednomu kraji, pak k druhému, konce pevně přimáčkněte.
Celé dobře pomažte vajíčkem. Rozinky mají tendenci se pálit, zkuste je zatlačit dovnitř, aby příliš nevykukovaly.
Pečte v troubě vyhřáté na 190 st. (horní/dolní ohřev) asi 30-40 minut.
Po vytažení z trouby potřete celý cop rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Před servírováním pocukrujte.