Křen patří mezi české superpotraviny, přesto jej trošku míjíme. Je to velmi bohatý zdroj vitaminu C, provitamínů A – karotenů, minerálů (železo, hořčík,draslík, vápník a fosfor). Velmi důležité jsou sirné silice. Ano ty, pro které pláčeme při strouhání. Působí proti nežádoucím mikroorganismům, optimalizují trávení a ozdravují střevní mikroflóru. Křen je skvělým přírodním pomocníkem při viróze, bronchitidě a kašli. Ulevuje při zahlenění a potlačuje množení bakterií a virů.
I červená řepa patří mezi extrémně zdravou zeleninu, která obsahuje vitamíny B a C, provitamín karoten, vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, železo, selen, zinek a další.
A navíc se křen a červená řepa chuťově skvěle doplňují.
Ingredience
Postup
Nejprve dejte upéct červenou řepu: troubu předehřejte na cca 190 stupňů. Omytou, ale neoloupanou řepu položte na kus alobalu a pokapejte olivovým olejem a osolte. Řepu zabalte a dejte péct v malé zapékací misce.
Řepa je měkká po cca 30-40 minutách pečení.
Po upečení a vystydnutí řepu oloupejte a nastrouhejte ji na hrubém struhadle.
Sýr smíchejte s nastrouhaným čerstvým křenem.
Řepu smíchejte s křenovým sýrem a nasekanými vlašskými ořechy.
Pomazánku dosolte a opepřete dle chuti.