Inspirace do kuchyně

Křenová pomazánka s červenou řepou

Křen patří mezi české superpotraviny, přesto jej trošku míjíme. Je to velmi bohatý zdroj vitaminu C, provitamínů A – karotenů, minerálů (železo, hořčík,draslík, vápník a fosfor). Velmi důležité jsou sirné silice. Ano ty,  pro které pláčeme při strouhání.  Působí proti nežádoucím mikroorganismům, optimalizují trávení a ozdravují střevní mikroflóru. Křen je skvělým přírodním pomocníkem při viróze, bronchitidě a kašli. Ulevuje při zahlenění a potlačuje množení bakterií a virů.
I červená řepa patří mezi extrémně zdravou zeleninu, která obsahuje vitamíny B a C, provitamín karoten, vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, železo, selen, zinek a další.
A navíc se křen a červená řepa chuťově skvěle doplňují.

Ingredience

  • 1 menší červená řepa
  • termizovaný sýr
  • 1 lžíce nastrouhaného čerstvého křenu
  • 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • Postup

    Nejprve dejte upéct červenou řepu: troubu předehřejte na cca 190 stupňů. Omytou, ale neoloupanou řepu položte na kus alobalu a pokapejte olivovým olejem a osolte. Řepu zabalte a dejte péct v malé zapékací misce.

    Řepa je měkká po cca 30-40 minutách pečení.

    Po upečení a vystydnutí řepu oloupejte a nastrouhejte ji na hrubém struhadle.

    Sýr smíchejte s nastrouhaným čerstvým křenem.

    Řepu smíchejte s křenovým sýrem a nasekanými vlašskými ořechy.

    Pomazánku dosolte a opepřete dle chuti.

     

    Líbil se Vám recept?

    V září u nás (mimo jiné) zakoupíte: Burčák, hroznové víno, fenykl, rajčata, papriky, saláty, čerstvou chlazenou drůbež, kozí i kravské mléčné výrobky, české květiny, skvělou kávu, točené pivo, výborné jídlo a mnoho dalšího... Více informací