fbpx

Inspirace do kuchyně

Kapustové karbanátky

Kapusta nám připadá taková…obyčejná a moc z ní nevaříme. Přitom je skoro zázrak přírody. Je jen málo podobných zelenin, které jsou tak zdravé. Kapustu pěstovali již Egypťané. Je dobrá na nervy, protože obsahuje množství vitamínů řady B. Dál kyselinu listovou, vitamín C, vitamín E, vitamín K, vápník, hořčík, selen, fosfor, draslík, síra, železo a v neposlední řadě sodík.
Kdo má potíže s žaludkem, játry nebo ho trápí střevní potíže, měl by pojídat právě kapustu; ta navíc i příznivě působí při snižování cholesterolu.
Jedině by nás mohlo trošku potrápit, že jako košťálovina  způsobuje nadýmání. Když dodáme  kmín, šalvěj nebo tymián, i tento drobný nedostatek zmírníme.

Ingredience

  • ½ hlávky kapusty
  • 2 bílé rohlíky
  • cca 150 ml mléka
  • 2 vejce
  • 300 g slaniny vcelku
  • ½ červené cibule
  • 1 menší žlutá cibule
  • 2 stoužky česneku
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • pepř, sůl
  • olej na smažení
  • strouhanka
  • Postup

    Kapustu zbavte vrchních listů a tuhého košťálu, nakrájejte ji na větší kusy a dejte ji vařit pod pokličkou do osolené vody. Asi po 10 – 15 minutách je kapusta měkká, slijte ji, nechte okapat v cedníku a zchladnout.

    Mezitím nasekejte na jemno červenou i žlutou cibuli a na plátky dva stroužky česneku. Slaninu nakrájejte na malé kostičky, já jsem pro ulehčení práce použila tzv. kutr (mixér s noži), ve kterém jsem slaninu nasekala na malé kousky.

    Na pánvi na trošce oleje orestujte nejprve cibuli s česnekem a když začne sklovatět, přidejte nasekanou slaninu. Společně pár minut restujte.

    Vychladlou kapustu nakrájejte na malé kousky a přendejte ji do velké mísy, k ní pak přidejte na kostičky nakrájené rohlíky a zalijte je trochou mléka. Kapustu s rohlíky zamíchejte. Přidejte 2 vejce, orestovanou směs slaniny, cibule a česneku, sušené oregano, čerstvě namletý pepř a sůl (s ní opatrně, směs dost osolí už slanina).

    Do směsi nakonec přidejte strouhanku v množství takovém, aby se daly vytvarovat karbanátky (cca 2 – 3 lžíce), které před smažením ještě obalte ve strouhance.

    Připravte si velkou pánev a v tlustší vrstvě oleje smažte karbanátky z obou stran dozlatova. Servírujte je například s bramborovou kaší.

    Líbil se Vám recept?

    Nejbližší farmářský trh Heřmaňák: 7. prosince, 8:30 – 13:00

    Heřmaňák je menší, příjemný útulný farmářský trh s kvalitní nabídkou čerstvé zeleniny, ovoce, pečiva, uzenin, vajíček z chovu s volným…
    Více informací zde

    Nejbližší farmářský trh Náplavka – sobota 7. prosince

    Farmářský trh Náplavka je jedno z prvních pražských farmářských tržišť v ČR. Každou sobotu (kromě ledna) najdete na břehu Vltavy…
    Více informací zde

    Sobota 7. prosince na Kubáni – máme tu 2. advent

    Přijďte na Kubáň užít si příjemné dopoledne a domů si odnést košík s farmářskou zeleninou, křupavým pečivem, koláčky… I vánoční…
    Více informací zde