Inspirace do kuchyně

Jahodová šarlota

Šarlotu si můžete připravit z různých druhů ovoce, ale jahodová je podle mě nejlepší. Zvláště když dozrají ty na české, kterým se chutí prostě nic nevyrovná.

Ingredience

  • Cukrářské piškoty:
  • 55 g žloutků
  • 80 g bílků
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g hladké mouky
  • moučkový cukr na posyp
  • Tvarohový krém:
  • 250 g tvarohu ve vaničce, tučný nebo polutučný
  • 250 g mascarpone
  • 70 g smetany ke šlehání
  • 60-80 g moučkového cukru
  • citronová kůra, vanilkový extrakt.
  • 500 g čerstvých jahod
  • meruňková marmeláda
  • ovocná šťáva nebo marmeláda (lze vynechat)
  • Postup

    Piškoty

    Troubu předehřejte na 190 stupňů (horní a spodní ohřev), dva plechy vyložte pečícím papírem.
    Žloutky vyšlehejte s jednou třetinou cukru, bílky vyšlehejte se zbývajícím cukrem do pevného sněhu. Obě hmoty stěrkou spojte, přidejte prosátou mouku a dobře, ale zlehka promíchejte.
    Těstem si naplňte sáček s hladkou špičkou o průměru ca. 10 mm a na připravené plechy nastříkejte piškoty o délce ca. 10 cm. Berte v úvahu, že při pečení trochu nabydou, ale vůbec nevadí, když se při pečení spojí k sobě. Spíš naopak 🙂 bude se jimi pak lépe vykládat forma.
    Piškoty posypte přes sítko moučkovým cukrem a dejte péct po jednom plechu do vyhřáté trouby, až jsou pěkně do zlatova. Nechte na plechu zcela vychladnout.

    Tvarohový krém
    Tvaroh, mascarpone a cukr společně prošlehejte, pak přilijte smetanu a došlehejte. Můžete ochutit citronovou kůrou či vanilkou, případně více přisladit.

    Sestavení
    Ráfek nebo dortovou formu o průměru cca 18 cm vyložte z vnitřní strany piškoty, hladkou stranou dovnitř. Já jsem je z jednoho konce seřízla do roviny, aby hezky dosedly na dno.
    Z piškotů vyložte i dno, pěkně natěsno k sobě. Pokud chcete, můžete piškoty prokapat ovocnou šťávou nebo pomazat marmeládou.
    Na piškoty naneste část tvarohového krému, rozetřete, poklaďte kousky jahod a zakryjte krémem. Dejte další vrstvu piškotů a opět krém proložený jahodami.
    Nahoře uhlaďte do roviny a celou plochu zaplňte jahodami (celými či kousky).
    Aby jahody na řezu neokoraly, potřete je meruňkovou glazurou. Tu si připravíte velmi jednoduše, stačí lžičku meruňkové marmelády zahřát s pár kapkami vody v mikrovlnné troubě a ještě horké použít na jahody.
    Šarlotu nechte alespoň pár hodin rozležet, ideálně do druhého dne.

     

     

     

    Líbil se Vám recept?

    Koupit můžete potraviny z farem a biofarem, občas  designové oblečení, keramiku, umělecko-řemeslné artefakty, sejít se tu s přáteli na kávu,…
    Přečíst celý článek
    Jedno z prvních pražských farmářských tržišť v ČR. Krásné místo v centru Prahy, na kamenném břehu řeky Vltavy. Více než…
    Přečíst celý článek
    Kromě čerstvých a zdravých potravin na trhu přibývají stánky s originálními dárky. V úterý třeba přijede pan Burian a nabídne…
    Přečíst celý článek
    V listopadu na našich farmářských trzích Heřmaňák, Kubáň a Náplavka můžete také zakoupit: česká jablka i hrušky v konzumní zralosti, různé dýně (Hokkaidó speciálně na podzimní polévky), lesní houby, med a koření, klíčky a bylinky, bylinková pesta, vázané a hrnkové květiny a krásné podzimní věnečky. Dále nakládané zelí, zelné saláty, kimči a okurky. Samozřejmostí je maso a zvěřina, vejce typu "1", čerstvé sladkovodní i mořské ryby, uzené ryby a nejrůznější rybí saláty a speciality a mnoho dalšího…