Dýně je univerzální surovina, kterou si můžete připravit na slano i na sladko. Sladkým receptům dodá obvykle vláčnost nebo jako v tomto případě zajímavou barvu i chuť.
Ingredience
Postup
Sušenkový základ
Sušenky rozdrťte nebo rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a sušenkovou směs do nich rovnoměrně rozdělte. Pomocí lžičky směs urovnejte a zamáčkněte do dna košíčku. Dejte do lednice, než si připravíte náplň.
Sýrová náplň
V míse promíchejte do hladka sýr a krupicový cukr, přidejte vejce, jedno po druhém. Asi polovinu směsi rozdělte do připravených košíčků. Ke zbytku přidejte dýňové pyré, třtinový cukr a koření, dobře promíchejte. Opatrně lžící naneste na sýrovou vrstvu do košíčků.
Pečte v troubě vyhřáté na 150 st. (horní/dolní ohřev) asi 20 minut.
Upečené dortíky nechte zcela vychladnout ve formě, nejlépe pár hodin v lednici, teprve pak opatrně přendejte na tácek.
Slaný karamel
Cukr utavte v rendlíku se silným dnem na karamel. Přidejte máslo rozkrájené na malé kousky a opatrně míchejte, až se směs spojí.
Přidejte sůl a po částech vlijte horkou smetanu. Dobře promíchejte a krátce povařte, aby byl karamel krásně krémový.
Za občasného míchaní nechte vychladnout, pak opatrně naneste na vychlazené dortíky a podávejte.