fbpx

Inspirace do kuchyně

Slané muffiny s dýní, fetou a špenátem

Nápaditá svačina, předkrm nebo večeře.

Dýni Hokaido nemusíte před přípravou loupat. Její slupka se velmi snadno rozvaří či upeče.

 

Ingredience

  • 2 hrnky bezlepkové mouky (buď směs Doves Farm nebo 1 hrnek pohankové a 1 hrnek rýžové mouky)
  • 1 ½ hrnku dýně Hokaido
  • 1 hrnek Fety nebo balkánského sýra
  • 1 hrnek listového špenátu
  • 2 šalotky nebo 1 červená cibule
  • 1 hrnek rostlinného nebo klasického mléka
  • 3 vejce z domácího chovu
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžíce dýňového oleje
  • 1-2 lžíce řepkového oleje
  • 4 lžičky prášku do pečiva
  • ½ hrnku dýňových semínek
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • Sůl, pepř, špetka muškátového oříšku
  • Můžeme použít směsi koření od Sonnentor - Dobrá nálada, Provensálské nebo Farmářské koření,
  • Medvědí česnek nebo čerstvé bylinky
  • Postup

    Nakrájíme cibuli. Dýni omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Hokaido nemusíme loupat!

    Dýni s cibulí dáme do pekáčku, posypeme kořenící směsí dle volby od Sonnentoru a medvědím česnekem, zakapeme řepkovým olejem, promícháme.

    Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů na cca 15 minut, do změknutí.

    Po upečení necháme vychladnout. 1/3 upečené dýně dáme stranou.

    Mezitím omyjeme a nakrájíme listový špenát.

    Sýr nakrájíme na kostičky stejně velké jako kostičky dýně.

    Opět dáme ½ sýra stranou na dozdobení muffinů.

    Dýňová semínka nasekáme na menší kousky.

    Do mísy dáme vejce, mléko, přidáme hořčici, dýňový olej, koření, čerstvé bylinky, lehce osolíme, opepříme a prošleháme.

    Vsypeme mouku s kypřícím práškem, promícháme.

    Opatrně vmícháme 2/3 dýně, 2/3 fety, dýňová semínka a špenát. Pro intenzivnější sýrovou chuť můžeme vmíchat 2 lžíce nastrouhaného parmazánu.

    Směs plníme do muffinových košíčků, kterými jsme vyložili plech na muffiny.

    Dozdobíme odloženými kostičkami dýně a sýra – dobře vmáčkneme.

    Pečeme cca 25 minut na 180 stupňů. Ke konci pečení můžete potřít olejem, aby byly lesklejší.

    Líbil se Vám recept?

    Nejbližší farmářský trh Heřmaňák: 5. října, 8:30 – 13:30.

    Heřmaňák je menší, příjemný útulný farmářský trh s kvalitní nabídkou čerstvé zeleniny, ovoce, pečiva, uzenin, vajíček z chovu s volným…
    Více informací zde

    Nejbližší farmářský trh – sobota 5. října

    Důležitá zpráva: Vážení přátelé, farmářskému trhu Náplavka byl ukraden facebookový účet. V současné době ho neovládáme a tak se na…
    Více informací zde

    Sobota 5. října – plné pulty podzimních darů přírody

      Přijďte si užít farmářské dary podzimu! A ještě jedna zpráva: Možná jste si všimli, že na našem Facebooku se…
    Více informací zde