Vaječný koňak je vánoční klasika! Jen já ho prostě nemám ráda v klasické verzi.
Tento je z kokosového mléka, čili bez laktózy. Sladím ho kokosovým cukrem a nezbytnou součástí jsou kvalitní Bourbon vanilková semínka. To, jaký alkohol při jeho výrobě použijete, je na vás. Klasický Tuzemák, některý z jemnějších rumů, nebo cokoli, co máte rádi.
A ještě upozorňuji – jestli čekáte, že jeho barva bude žlutá, tak jste na omylu. Bude světle hnědá, podle cukru, který použijete, a bude tečkovaný vanilkou. I jeho konzistence bude jiná, řidší a méně lepivá.
Ingredience
Postup
V hrnci ručním šlehačem nebo metličkou dobře rozmícháme žloutky s cukrem do pěny.
Přidáme kokosové mléko, vanilku a vymixujeme. Kdo si je jistý, že zvládne udržet v hrnci teplotu tekutiny do 80 stupňů (podle zkušeností – jakmile začne vycházet z hrnce pára, odstavíme, nebo použijte kuchařský teploměr), míchá/mixuje na nižší rychlost přímo na sporáku.
Tekutina nesmí vařit, jinak se vám zdrcnou žloutky. Kdo se bojí, může použít tzv. vodní lázeň, čili pracuje v míse na hrnci s vařící vodou.
Na závěr vmíchejte alkohol.
Celý proces trvá tak 8 minut.
Přelijeme do láhve. I když – já ho miluju ještě teplý! Pak už uchovávám v lednici.