fbpx

Inspirace do kuchyně

Kokosový vaječňák

Vaječný koňak je vánoční klasika! Jen já ho prostě nemám ráda v klasické verzi.
Tento je z kokosového mléka, čili bez laktózy. Sladím ho kokosovým cukrem a nezbytnou součástí jsou kvalitní Bourbon vanilková semínka. To, jaký alkohol při jeho výrobě použijete, je na vás. Klasický Tuzemák, některý z jemnějších rumů, nebo cokoli, co máte rádi.
A ještě upozorňuji – jestli čekáte, že jeho barva bude žlutá, tak jste na omylu. Bude světle hnědá, podle cukru, který použijete, a bude tečkovaný vanilkou. I jeho konzistence bude jiná, řidší a méně lepivá.

Ingredience

  • 6 žloutků
  • 1/2 lžičky vanilkových zrníček
  • 500 g kokosového mléka (klidně z plechovky, ale zkontrolujte obsah kokosového extraktu , čím více tím lépe, minimum by mělo být 70%, lépe víc)
  • 150 g alkoholu
  • Postup

    V hrnci ručním šlehačem nebo metličkou dobře rozmícháme žloutky s cukrem do pěny.

    Přidáme kokosové mléko, vanilku a vymixujeme. Kdo si je jistý, že zvládne udržet v hrnci teplotu tekutiny do 80 stupňů (podle zkušeností – jakmile začne vycházet z hrnce pára, odstavíme, nebo použijte kuchařský teploměr), míchá/mixuje na nižší rychlost přímo na sporáku.

    Tekutina nesmí vařit, jinak se vám zdrcnou žloutky. Kdo se bojí, může použít tzv. vodní lázeň, čili pracuje v míse na hrnci s vařící vodou.

    Na závěr vmíchejte alkohol.

    Celý proces trvá tak 8 minut.

    Přelijeme do láhve. I když – já ho miluju ještě teplý! Pak už uchovávám v lednici.

    Galerie

    Líbil se Vám recept?

    Nejbližší trh Heřmaňák: 18. ledna, 9:00 – 13:00

    V zimním období se trhy konají v teplotách nad O°C. Pokud budou teploty pod nulou, může se stát, že zelenina…
    Více informací zde

    Nejbližší farmářský trh Náplavka – sobota 1. února 2025

    Farmářské trhy si dají malinkatou zimní přestávku a budeme se těšit na shledání hned první únorovou sobotu, těšte se, bude…
    Více informací zde

    Nejbližší trh na Kubáni bude 1. února. A začínáme stylově, opékáním špekáčků!

    Vážení a milí, příroda se uložila k zimnímu spánku a naši farmáři dílem odpočívají, dílem chystají vše potřebné na další…
    Více informací zde