Upečte si lehký chléb, vhodný i pro celiatiky, s půvabnou oranžovou barvou a lehce nasládlou chutí.
V dýni je jen málo sacharidů (3 %), minimum bílkovin a skoro žádné tuky. Obsahuje až 90 % vody. Je bohatá na draslík, sodík, hořčík, železo, fosfor a hlavně na vlákninu, která výborně působí na správnou funkci trávicího traktu.
Ingredience
Postup
Do mísy nebo do hnětače domácí pekárny odvážíme mouku, uděláme v ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí, a to posypeme lžičkou cukru. Necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 15 minut, než se začnou tvořit bublinky.
Dýni nastrouháme najemno. Přidáme ji spolu s jogurtem, solí, olejem, kořením a semínky do mísy a vypracujeme těsto. Dobře prohněteme, klidně využijte hnětač či domácí pekárnu. Vložíme do vymazané nebo pečicím papírem vyložené formy na chlebíček. Nahoru můžeme vtlačit do těsta semínka. Necháme asi hodinu přikryté kynout.
Pečeme v troubě vyhřáté min. na 200 stupňů cca 10 minut a pak ještě cca 20 minut na 180 stupňů. Ke konci pečení potřeme povrch chleba olejem.
TIP:
Přidejte kromě semínek do chleba ořechy. Bude o to víc luxusní a vláčný. Výborný je tento chléb s čerstvým kozím sýrem.