fbpx

Inspirace do kuchyně

Mrkvánky

Mrkvánky mně naprosto vyhovují, protože nejsou moc sladké – v těstě je sladká jen mrkev, jsou plněné švestkovými povidly a jediný hřích je cukr na obalení. Tam můžete zvolit mletý kokosový, třtinový, nebo holt bílý moučkový.

Ingredience

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 1 vrchovatá lžička kypřícího prášku z vinného kamene
  • 125 g másla
  • 125 g mrkve
  • špetka vanilky, tj. vanilkových zrníček (nemusí být)
  • švestková povidla dle potřeby
  • kapka rumu do povidel
  • moučkový nebo jemně rozemletý - rozmixovaný kokosový nebo třtinový cukr na obalení
  • Postup

    Máslo necháme povolit.
    Mrkev na jemno nastrouháme, nebo rozmixujeme, případně oboje – nejdřív nastrouháme na struhadle a pak ještě šoupneme do mixéru nebo vezmeme jemně tyčovkou. Čím jemnější konzistence, tím lépe.
    Mouku s práškem do pečiva, máslo, mrkev a vanilku zpracujeme do hladkého těsta. To necháme 30 minut (nebo klidně déle) vychladit v lednici.
    Mezitím si připravíme povidla, do kterým kápneme dle chuti rum a hezky je rozmícháme.
    Vyválíme tenké těsto, cca 3 mm a kulatým vykrajovátkem vykrájíme kolečka.  Velikost je na vás, já dělala dost malinké o průměru 4 cm, ale klidně můžete udělat mrkvánky větší.
    Každé kolečko naplníme povidly, přeložíme a okraje pomocí dezertní vidličky „slepíme“ či přimáčkneme. Prostě vidličkou po obvodu vtlačíme vroubky do okrajů.
    Dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 stupňů asi 15 minut.
    Do mísy nasypeme cukr dle naší volby a ještě teplé mrkvánky v něm obalíme.

    Galerie

    Líbil se Vám recept?

    Nejbližší trh Heřmaňák: 18. ledna, 9:00 – 13:00

    V zimním období se trhy konají v teplotách nad O°C. Pokud budou teploty pod nulou, může se stát, že zelenina…
    Více informací zde

    Nejbližší farmářský trh Náplavka – sobota 1. února 2025

    Farmářské trhy si dají malinkatou zimní přestávku a budeme se těšit na shledání hned první únorovou sobotu, těšte se, bude…
    Více informací zde

    Nejbližší trh na Kubáni bude 1. února. A začínáme stylově, opékáním špekáčků!

    Vážení a milí, příroda se uložila k zimnímu spánku a naši farmáři dílem odpočívají, dílem chystají vše potřebné na další…
    Více informací zde