Mrkvánky mně naprosto vyhovují, protože nejsou moc sladké – v těstě je sladká jen mrkev, jsou plněné švestkovými povidly a jediný hřích je cukr na obalení. Tam můžete zvolit mletý kokosový, třtinový, nebo holt bílý moučkový.
Ingredience
Postup
Máslo necháme povolit.
Mrkev na jemno nastrouháme, nebo rozmixujeme, případně oboje – nejdřív nastrouháme na struhadle a pak ještě šoupneme do mixéru nebo vezmeme jemně tyčovkou. Čím jemnější konzistence, tím lépe.
Mouku s práškem do pečiva, máslo, mrkev a vanilku zpracujeme do hladkého těsta. To necháme 30 minut (nebo klidně déle) vychladit v lednici.
Mezitím si připravíme povidla, do kterým kápneme dle chuti rum a hezky je rozmícháme.
Vyválíme tenké těsto, cca 3 mm a kulatým vykrajovátkem vykrájíme kolečka. Velikost je na vás, já dělala dost malinké o průměru 4 cm, ale klidně můžete udělat mrkvánky větší.
Každé kolečko naplníme povidly, přeložíme a okraje pomocí dezertní vidličky „slepíme“ či přimáčkneme. Prostě vidličkou po obvodu vtlačíme vroubky do okrajů.
Dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 stupňů asi 15 minut.
Do mísy nasypeme cukr dle naší volby a ještě teplé mrkvánky v něm obalíme.