fbpx

Inspirace do kuchyně

Raw čoko-pomerančový dortík

Tento dortík je výtečný, zatím asi nejlepší tohoto druhu, který jsem ochutnal. Snad je to i proto, že mám rád kombinaci hořké čokolády a pomeranče, té jen těžko odolám. Možná namítnete něco proti tomu, že jsem použil med. Ale přijde mi to prostě přirozenější, ekologičtější a také zdravější nežli používat některé průmyslově zpracovávané sirupy. Obzvlášť když mám tak dobrý zdroj medu – i tady platí, že ideální je dávat přednost potravinám z kvalitního a lokálního zdroje, od pěstitele či chovatele, který se o zeleninku, ovoce nebo třeba včely stará s láskou a zodpovědně.

recept pochází z Luštěninové kuchařky Petra Klímy

Ingredience

  • Korpus
  • 100 g lískových ořechů
  • 60 g dýňových semínek
  • 150 g rozinek
  • 40 g strouhaného kokosu
  • Vrchní vrstva
  • 150 g kešu oříšků
  • 100 g panenského kokosového tuku
  • 100 g světlého kakaového másla
  • 40 g raw nepraženého kakaa
  • 120 g panenského medu (nebo agáve)
  • 2 bio pomeranče
  • 1 bio pomeranč nebo hořká čokoláda na zdobení (nemusí být)
  • Postup

    12-14 porcí, forma 24 cm, 3 hodiny máčení kešu, 45 min příprava, 12 hod odležení

    1. Kešu oříšky zalijeme 200 ml vody a necháme nejméně 3 hodiny stát.

    2. Všechny suroviny na korpus rozmixujeme tyčovým mixérem a ke konci přidáme 3 lžíce vlažné vody, aby se vše spojilo. Tuto směs vtlačíme do koláčové formy o průměru 24 cm, vyložené papírem na pečení.

    3. Ve vodní lázni si rozpustíme kokosový tuk, kakaové máslo a med, pokud už není tekutý.

    4. Nyní do mixéru vsypeme kešu i s vodou, ve které byly namočené, pak přidáme kokosový tuk, kakaové máslo a med a nakonec kakao, kůru a šťávu z obou pomerančů. Rozmixujeme na jemný krém a nalijeme na připravený korpus.

    5. Pokud chceme dortík ozdobit, asi 100 ml krému ponecháme v mixéru, přidáme k němu necelou lžíci kakaa a rozmixujeme.

    Nalijeme spirálovitě na dort a špejlí vytvoříme pavučinu.

    6. Dortík uložíme do lednice a necháme ztuhnout nejlépe přes celou noc. Krájíme jej nožem namočeným v horké vodě, abychom nerozlámali polevu.

    Můj tip

    Na talířku dozdobíme kůrou z pomeranče nebo strouhanou hořkou čokoládou.

     

    Galerie

    Líbil se Vám recept?

    Nejbližší trh Heřmaňák: 18. ledna, 9:00 – 13:00

    V zimním období se trhy konají v teplotách nad O°C. Pokud budou teploty pod nulou, může se stát, že zelenina…
    Více informací zde

    Nejbližší farmářský trh Náplavka – sobota 1. února 2025

    Farmářské trhy si dají malinkatou zimní přestávku a budeme se těšit na shledání hned první únorovou sobotu, těšte se, bude…
    Více informací zde

    Nejbližší trh na Kubáni bude 1. února. A začínáme stylově, opékáním špekáčků!

    Vážení a milí, příroda se uložila k zimnímu spánku a naši farmáři dílem odpočívají, dílem chystají vše potřebné na další…
    Více informací zde