Tento dortík je výtečný, zatím asi nejlepší tohoto druhu, který jsem ochutnal. Snad je to i proto, že mám rád kombinaci hořké čokolády a pomeranče, té jen těžko odolám. Možná namítnete něco proti tomu, že jsem použil med. Ale přijde mi to prostě přirozenější, ekologičtější a také zdravější nežli používat některé průmyslově zpracovávané sirupy. Obzvlášť když mám tak dobrý zdroj medu – i tady platí, že ideální je dávat přednost potravinám z kvalitního a lokálního zdroje, od pěstitele či chovatele, který se o zeleninku, ovoce nebo třeba včely stará s láskou a zodpovědně.
recept pochází z Luštěninové kuchařky Petra Klímy
Ingredience
Postup
12-14 porcí, forma 24 cm, 3 hodiny máčení kešu, 45 min příprava, 12 hod odležení
1. Kešu oříšky zalijeme 200 ml vody a necháme nejméně 3 hodiny stát.
2. Všechny suroviny na korpus rozmixujeme tyčovým mixérem a ke konci přidáme 3 lžíce vlažné vody, aby se vše spojilo. Tuto směs vtlačíme do koláčové formy o průměru 24 cm, vyložené papírem na pečení.
3. Ve vodní lázni si rozpustíme kokosový tuk, kakaové máslo a med, pokud už není tekutý.
4. Nyní do mixéru vsypeme kešu i s vodou, ve které byly namočené, pak přidáme kokosový tuk, kakaové máslo a med a nakonec kakao, kůru a šťávu z obou pomerančů. Rozmixujeme na jemný krém a nalijeme na připravený korpus.
5. Pokud chceme dortík ozdobit, asi 100 ml krému ponecháme v mixéru, přidáme k němu necelou lžíci kakaa a rozmixujeme.
Nalijeme spirálovitě na dort a špejlí vytvoříme pavučinu.
6. Dortík uložíme do lednice a necháme ztuhnout nejlépe přes celou noc. Krájíme jej nožem namočeným v horké vodě, abychom nerozlámali polevu.
Můj tip
Na talířku dozdobíme kůrou z pomeranče nebo strouhanou hořkou čokoládou.