Tuto polévku jsem připravoval již mnohokrát, převážně v restauraci, ale i doma. Někdy jako krém, kdy řepu do polévky upeču s rozmarýnem, ovšem poslední dobou i takto, s řepou syrovou a nastrouhanou. Jednou jsme ji dokonce měli jako sváteční polévku na Štědrý den, pomeranč a voňavé koření jí dodaly velice zajímavou a exotickou chuť.
recept pochází z Obilovinové kuchařky Petra Klímy:
Ingredience
Postup
5 porcí, 45 min
1. Řepu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
2. Šalotku nakrájíme nadrobno, česnek nasekáme nahrubo, vložíme na rozehřátý olej a orestujeme do růžova. Ke konci přidáme rozmarýn, zázvor a perníkové koření a ještě pár vteřin restujeme.
Zalijeme 1,5 l vody, přidáme strouhanou řepu, bobkový list a sůl. Přivedeme k varu a přikryté pokličkou zvolna vaříme asi 15 minut.
3. Poté přidáme quinou a vaříme ještě 12 minut.
Nakonec vmícháme šťávu a kůru z pomeranče a necháme ještě 10 minut dojít pod pokličkou. Dochutíme solí, případně zjemníme smetanou.
4. Ozdobíme nasekanou petrželkou a lžící jogurtu a podáváme s chlebovými krutony nebo můžeme posypat opraženými semínky.
Můj tip
Do jogurtu můžeme také vmíchat najemno nastrouhaný čerstvý křen.