fbpx

Inspirace do kuchyně

Čočkové chilli

Od té doby, co jsem začal vařit luštěninové chilli, už jiné nedělám. V tomto receptu jsem použil klasickou zelenou čočku, můžete však vyzkoušet jakoukoliv jinou, jen by měla být neloupaná. Pro zjednodušení používám červené fazole z konzervy, ale samozřejmě si je můžete uvařit předem. Občas do chilli dávám fazoli černou, jídlo pak vypadá velmi atraktivně a neobvykle.

recept pochází z Luštěninové kuchařky Petra Klímy

Ingredience

  • 200 g zelené velké čočky
  • 6 lžic slunečnicového oleje
  • 2 červené cibule
  • 1 mrkev
  • 1 červená kapie
  • 3 stroužky česneku
  • 1 pálivá feferonka
  • 1 lžíce římského kmínu
  • 1 lžička mletého chilli
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce uzené mleté papriky
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžíce soli
  • 1 konzerva (400 g) krájených rajčat
  • 2 konzervy (celkem 800 g) červených fazolí
  • 1 limetka
  • 1 lžíce oregana
  • svazek čerstvého koriandru
  • další feferonky nebo nakládané jalapenos na posypání
  • Postup

    6 porcí, 12 hodin máčení čočky, 50 min příprava

    1. Čočku den předem vložíme do hrnce se studenou vodou

    a ponecháme v chladu.

    2. Nahrubo nakrájenou cibuli vhodíme do většího hrnce

    s rozehřátým olejem a restujeme 2 minuty. Přidáme na větší

    kostky nakrájenou mrkev a kapii a restujeme dalších 7 minut.

    Postupně přidáme nasekanou feferonku, nadrobno nasekaný česnek, římský kmín, chilli, rajčatový protlak a uzenou papriku
    každou surovinu po přidání krátce orestujeme.

    3. Zalijeme 800 ml vlažné vody, přidáme scezenou a propláchnutou čočku a bobkové listy, osolíme a zvolna vaříme 15 minut, dokud čočka nezačne měknout.

    4. Poté přidáme rajčata a scezené fazole a dalších 10 minut povaříme.

    5. Zakápneme limetkou, vmícháme oregano a dle potřeby dosolíme. Nakonec posypeme nasekaným koriandrem a nakrájenými feferonkami.

    Můj tip

    Servírujeme s bílou rýží nebo kukuřičnými tortillami.
    Na zjemnění ostrosti můžeme přidat kopeček sójového jogurtu.
    Do chilli můžeme také přidat kukuřici nebo cuketu.

    Galerie

    Líbil se Vám recept?

    Nejbližší farmářský trh Heřmaňák: 7. prosince, 8:30 – 13:00

    Heřmaňák je menší, příjemný útulný farmářský trh s kvalitní nabídkou čerstvé zeleniny, ovoce, pečiva, uzenin, vajíček z chovu s volným…
    Více informací zde

    Nejbližší farmářský trh Náplavka – sobota 7. prosince

    Farmářský trh Náplavka je jedno z prvních pražských farmářských tržišť v ČR. Každou sobotu (kromě ledna) najdete na břehu Vltavy…
    Více informací zde

    Sobota 7. prosince na Kubáni – máme tu 2. advent

    Přijďte na Kubáň užít si příjemné dopoledne a domů si odnést košík s farmářskou zeleninou, křupavým pečivem, koláčky… I vánoční…
    Více informací zde