Od té doby, co jsem začal vařit luštěninové chilli, už jiné nedělám. V tomto receptu jsem použil klasickou zelenou čočku, můžete však vyzkoušet jakoukoliv jinou, jen by měla být neloupaná. Pro zjednodušení používám červené fazole z konzervy, ale samozřejmě si je můžete uvařit předem. Občas do chilli dávám fazoli černou, jídlo pak vypadá velmi atraktivně a neobvykle.
recept pochází z Luštěninové kuchařky Petra Klímy
Ingredience
Postup
6 porcí, 12 hodin máčení čočky, 50 min příprava
1. Čočku den předem vložíme do hrnce se studenou vodou
a ponecháme v chladu.
2. Nahrubo nakrájenou cibuli vhodíme do většího hrnce
s rozehřátým olejem a restujeme 2 minuty. Přidáme na větší
kostky nakrájenou mrkev a kapii a restujeme dalších 7 minut.
Postupně přidáme nasekanou feferonku, nadrobno nasekaný česnek, římský kmín, chilli, rajčatový protlak a uzenou papriku
každou surovinu po přidání krátce orestujeme.
3. Zalijeme 800 ml vlažné vody, přidáme scezenou a propláchnutou čočku a bobkové listy, osolíme a zvolna vaříme 15 minut, dokud čočka nezačne měknout.
4. Poté přidáme rajčata a scezené fazole a dalších 10 minut povaříme.
5. Zakápneme limetkou, vmícháme oregano a dle potřeby dosolíme. Nakonec posypeme nasekaným koriandrem a nakrájenými feferonkami.
Můj tip
Servírujeme s bílou rýží nebo kukuřičnými tortillami.
Na zjemnění ostrosti můžeme přidat kopeček sójového jogurtu.
Do chilli můžeme také přidat kukuřici nebo cuketu.