fbpx

Inspirace do kuchyně

Piškotové řezy s jahodami nebo kiwi

I piškotové těsto lze připravit v bezlepkové verzi a je to lahoda!

Ingredience

  • 5 domácích vajec
  • ½ hrnku řepkového oleje
  • ½ hrnku vody
  • 1 ½ hrnku rýžové nebo jahelné mouky
  • 1/2 hrnku rozmixovaných kešu nebo kokosu (část můžete nahradit sezamem)
  • 3 lžičky kypřícího prášku z vinného kamene
  • ¾ hrnku třtinového cukru
  • 2 šlehačky
  • 1 velký bílý jogurt
  • 1 vanilkový cukr
  • ¾ kg jahod nebo kiwi
  • Agar agar nebo želé
  • Jahodový sirup a voda
  • Postup

    Vajíčka rozdělíme na žloutky a bílky.

    Z bílků vyšleháme tuhý sníh.

    Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej, vodu, mouku s kypřícím práškem a kešu/kokos. Vyšleháme hladkou hmotu.

    Z bílků připravíme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do těsta.

    Pečeme ve vyšším plechu vyloženém pečicím papírem cca 25 minut na 175 stupňů.

    Mezitím vyšleháme šlehačku s vanilkovým cukrem, vmícháme jogurt. Dáme do lednice, než se piškot upeče a vychladne.

    Nakrájíme jahody nebo kiwi.

    Krémem potřeme vychladlý piškot.

    Na krém rozložíme nakrájené jahody. Dáme opět chladit do lednice.

    Podle návodu připravíme želé z Agaru nebo z prášku.

    Pro potřebné množství tekutiny použijeme vodu s (ideálně domácím) sirupem.

    Po vychladnutí přelijeme vrstvu ovoce želé.

    Dáme vychladit přes noc do lednice.

    TIP:

    Z polovičního množství surovin připravíme dezert pro dortovou formu.

    Líbil se Vám recept?

    Nejbližší farmářský trh Heřmaňák: 4. května, 8:30 – 13:00.

    Menší, příjemný útulný farmářský trh s kvalitní nabídkou čerstvé zeleniny, ovoce, pečiva, uzenin, vajíček z chovu s volným výběhem, kuřátek…
    Více informací zde

    Nejbližší trh Náplavka: 27. dubna 2024, 8:00 – 14:00

    Farmářský trh Náplavka je jedno z prvních pražských farmářských tržišť v ČR. Každou sobotu (kromě ledna) najdete na břehu Vltavy…
    Více informací zde