Inspirace do kuchyně

Dýňové rizoto

Výborné lehké jídlo, které si užijeme jako samostatné jídlo, které můžeme dochutit parmazánem. I  jako příloha k bílé rybě, králíkovi  či drůbežímu masu je skvělé.

V dýni  je jen málo sacharidů (3%), minimum proteinů a skoro žádné tuky. Obsahuje až devadesát procent vody. Je také bohatá na draslík, sodík, hořčík, železo, fosfor a hlavně na vlákninu, která výborně působí na správnou funkci trávicího traktu.

Ingredience

  • 1 a 1/2 hrnku dýně Hokaido
  • 1-2 šalotky
  • 2 hrnky kulatozrnné rýže
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 2 dcl suchého bílého vína
  • 2-3 hrnky zeleninového vývaru
  • Sůl, pepř
  • Koření - šalvěj, muškátový oříšek, šafrán, medvědí česnek
  • 1-2 lžíce dýňového oleje na ozdobení
  • Postup

    Dýni nakrájíme na malé kostičky, cibuli nakrájíme nadrobno.
    Na oleji orestujeme cibulku, přidáme dýni a rýži a restujeme.
    Přidáme koření, podlijeme bílým vínem, které necháme odpařit.
    Následně zalejeme zeleninovým vývarem.
    Vaříme cca 20 minut. Podle potřeby podléváme dalším vývarem.
    Můžeme dochutit kapkou dýňového oleje.

    Líbil se Vám recept?

      Jedno z prvních pražských farmářských tržišť v ČR. Krásné místo v centru Prahy, na kamenném břehu řeky Vltavy. Více…
    Přečíst celý článek
    Přituhuje, ale naši farmáři a prodejci Vám statečně dál nabízejí svoje zboží. Přijďte! Ve všední dny se budou Zelenina Kloubských…
    Přečíst celý článek
    V prosinci na našich farmářských trzích Heřmaňák, Kubáň a Náplavka můžete také zakoupit: česká jablka i hrušky v konzumní zralosti, různé dýně (Hokkaidó speciálně na podzimní polévky), med a koření, bylinky, bylinková pesta, vázané a hrnkové květiny, ale především adventní věnce, větve a přírodniny a mnoho různých neotřelých a netradičních dárků pro vaše blízké…