fbpx

Inspirace do kuchyně

Dýňové rizoto

Výborné lehké jídlo, které si užijeme jako samostatné jídlo, které můžeme dochutit parmazánem. I  jako příloha k bílé rybě, králíkovi  či drůbežímu masu je skvělé.

V dýni  je jen málo sacharidů (3%), minimum proteinů a skoro žádné tuky. Obsahuje až devadesát procent vody. Je také bohatá na draslík, sodík, hořčík, železo, fosfor a hlavně na vlákninu, která výborně působí na správnou funkci trávicího traktu.

Ingredience

  • 1 a 1/2 hrnku dýně Hokaido
  • 1-2 šalotky
  • 2 hrnky kulatozrnné rýže
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 2 dcl suchého bílého vína
  • 2-3 hrnky zeleninového vývaru
  • Sůl, pepř
  • Koření - šalvěj, muškátový oříšek, šafrán, medvědí česnek
  • 1-2 lžíce dýňového oleje na ozdobení
  • Postup

    Dýni nakrájíme na malé kostičky, cibuli nakrájíme nadrobno.
    Na oleji orestujeme cibulku, přidáme dýni a rýži a restujeme.
    Přidáme koření, podlijeme bílým vínem, které necháme odpařit.
    Následně zalejeme zeleninovým vývarem.
    Vaříme cca 20 minut. Podle potřeby podléváme dalším vývarem.
    Můžeme dochutit kapkou dýňového oleje.

    Líbil se Vám recept?

    Svatomartinská husa a nejbližší farmářský trh Heřmaňák: 9. listopadu, 8:30 – 13:30.

    Svatomartinské hody na Heřmaňáku tuto sobotu od 8.30 do 14:00! Husí stehna, dva druhy zelí, knedlík. Na místě, i balené…
    Více informací zde

    Nejbližší farmářský trh – sobota 9. listopadu

    Víno, pečená husa, husí delikatesy i skvělá zábava na jednom místě! Přijďte ochutnat první vína letošního ročníku! Degustační festival mladých…
    Více informací zde

    Sobota 9. listopadu – na Kubáni vítáme sv. Martina

    V sobotu 9. listopadu na Kubáni přivítáme svatého Martina – bílého koně sice nečekejte, ale mladá vína a husí speciality…
    Více informací zde