fbpx

Inspirace do kuchyně

Dýňové rizoto

Výborné lehké jídlo, které si užijeme jako samostatné jídlo, které můžeme dochutit parmazánem. I  jako příloha k bílé rybě, králíkovi  či drůbežímu masu je skvělé.

V dýni  je jen málo sacharidů (3%), minimum proteinů a skoro žádné tuky. Obsahuje až devadesát procent vody. Je také bohatá na draslík, sodík, hořčík, železo, fosfor a hlavně na vlákninu, která výborně působí na správnou funkci trávicího traktu.

Ingredience

  • 1 a 1/2 hrnku dýně Hokaido
  • 1-2 šalotky
  • 2 hrnky kulatozrnné rýže
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 2 dcl suchého bílého vína
  • 2-3 hrnky zeleninového vývaru
  • Sůl, pepř
  • Koření - šalvěj, muškátový oříšek, šafrán, medvědí česnek
  • 1-2 lžíce dýňového oleje na ozdobení
  • Postup

    Dýni nakrájíme na malé kostičky, cibuli nakrájíme nadrobno.
    Na oleji orestujeme cibulku, přidáme dýni a rýži a restujeme.
    Přidáme koření, podlijeme bílým vínem, které necháme odpařit.
    Následně zalejeme zeleninovým vývarem.
    Vaříme cca 20 minut. Podle potřeby podléváme dalším vývarem.
    Můžeme dochutit kapkou dýňového oleje.

    Líbil se Vám recept?

    Nejbližší akce Heřmaňák: 10. června, 8:30 – 13:30.

    Malý a útulný lokální trh s mnoha stolky k posezení ve stínu stromů, kde s vlastním keep cupem dostanete slevu…
    Více informací zde

    Nejbližší trh Náplavka: 10. června, 8:00 – 14:00

    Náplavka je jedno z prvních pražských farmářských tržišť v ČR. Krásné místo v centru Prahy, na kamenném břehu řeky Vltavy.…
    Více informací zde

    Nejbližší trh Kubáň v úterý 6.6. a čtvrtek 8.6. už s českými jahodami!

    I ve všední dny má Kubáň co nabídnout! Na trhu budou pravidelně dvoje české jahody z Kunratic! A také květák,…
    Více informací zde