Inspirace do kuchyně

Cizrnové kari

Nádech Indie v Čechách

TIP: Abyste vyhověli masožravcům, můžete úplně stejně uvařit i kari s drůbežím masem. Stejně jako budete přes noc namáčet pro vegetariány cizrnu, naložte kuřecí nebo krůtí maso přes noc do koření s olejem, ideální je směs Orient mix od Karavany nebo Sluneční polibek od Sonnentoru. Bude taky výborné!

Ingredience

  • 2 hrnky uvařené cizrny (nebo cizrna z plechovky)
  • ½ hrnku zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 pórek
  • 2 šalotky
  • 1 paprika, mrkev
  • Listový špenát
  • Čerstvý koriandr
  • 1 lžíce ghí nebo řepkového či sezamového oleje
  • Kari koření nebo kari pasta
  • Římský kmín, černé hořčičné semínko (nebo směsi Strážný anděl nebo Sluneční polibek od Sonnentor)
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • Šťáva z ½ citronu
  • Lněná a sezamová semínka, chia
  • Sůl, pepř
  • Postup

    Suchou cizrnu musíme vždy minimálně přes noc namáčet ve vodě a vodu ideálně několikrát vyměnit. Před vařením vodu slijeme, cizrnu propláchneme a vaříme ve vodě nové. Aby se snížila nadýmavost, přidáme špetku mořských řas (ideálně Arame) nebo bobkový list a nové koření. Vaříme doměkka.

    Můžete použít i cizrnu z plechovky v bio kvalitě. Nálev slijeme, dáme do cedníku a cizrnu pořádně propláchneme vodou.

    V hrnci nebo woku rozehřejeme olej nebo ghí a orestujeme koření a kari pastu.

    Potom přidáme nakrájenou zeleninu, uvařenou scezenou cizrnu, lněná, sezamová a chia semínka, zalijeme vývarem.

    Krátce povaříme a přidáme listový špenát, nať koriandru a kokosové mléko, opět krátce povaříme.

    Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

    Podáváme ideálně s Basmati rýží, skvělá je Indická Basmati extra long Kernel od Karavany.

     

    Líbil se Vám recept?

      Jedno z prvních pražských farmářských tržišť v ČR. Krásné místo v centru Prahy, na kamenném břehu řeky Vltavy. Více…
    Přečíst celý článek
    Už je to tady! Zase si můžete přijít plnit košíky čerstvými, zdravými potravinami, pozdravit se se svými oblíbenými farmáři a…
    Přečíst celý článek
    Farmářské trhy budou mít částečně v lednu přestávku, první trh bude otevřen 14. ledna 2023 a bude to Heřmaňák na Řezáčově náměstí v Praze 7. Poté přijdou na řadu Farmářský trh Kubáň a Farmářské tržiště Náplavka, oba trhy 4. února 2023. Na všechny se moc těšíme a přejeme do nového roku pevné zdraví, štěstí a mnoho úspěchů!