Inspirace do kuchyně

Cizrnové kari

Cizrnové kari

Nádech Indie v Čechách

TIP: Abyste vyhověli masožravcům, můžete úplně stejně uvařit i kari s drůbežím masem. Stejně jako budete přes noc namáčet pro vegetariány cizrnu, naložte kuřecí nebo krůtí maso přes noc do koření s olejem, ideální je směs Orient mix od Karavany nebo Sluneční polibek od Sonnentoru. Bude taky výborné!

Ingredience

  • 2 hrnky uvařené cizrny (nebo cizrna z plechovky)
  • ½ hrnku zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 pórek
  • 2 šalotky
  • 1 paprika, mrkev
  • Listový špenát
  • Čerstvý koriandr
  • 1 lžíce ghí nebo řepkového či sezamového oleje
  • Kari koření nebo kari pasta
  • Římský kmín, černé hořčičné semínko (nebo směsi Strážný anděl nebo Sluneční polibek od Sonnentor)
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • Šťáva z ½ citronu
  • Lněná a sezamová semínka, chia
  • Sůl, pepř
  • Postup

    Suchou cizrnu musíme vždy minimálně přes noc namáčet ve vodě a vodu ideálně několikrát vyměnit. Před vařením vodu slijeme, cizrnu propláchneme a vaříme ve vodě nové. Aby se snížila nadýmavost, přidáme špetku mořských řas (ideálně Arame) nebo bobkový list a nové koření. Vaříme doměkka.

    Můžete použít i cizrnu z plechovky v bio kvalitě. Nálev slijeme, dáme do cedníku a cizrnu pořádně propláchneme vodou.

    V hrnci nebo woku rozehřejeme olej nebo ghí a orestujeme koření a kari pastu.

    Potom přidáme nakrájenou zeleninu, uvařenou scezenou cizrnu, lněná, sezamová a chia semínka, zalijeme vývarem.

    Krátce povaříme a přidáme listový špenát, nať koriandru a kokosové mléko, opět krátce povaříme.

    Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

    Podáváme ideálně s Basmati rýží, skvělá je Indická Basmati extra long Kernel od Karavany.

     

    Líbil se Vám recept?