Rychlá variace na tradiční Hummus, zelená díky špenátu. Díky „Shrečí“ barvě ji dostanete i do dětí.
Výborná je v kombinaci s cherry rajčátky. Zkuste připravit hummus místo se špenátem v kombinaci s avokádem. Pomazánka bude krásně jemná a plná zdravých Omega 3 mastných kyselin.
V syrovém špenátu je obsažena kyselina šťavelová ve své přirozené organické formě, která stimuluje střevní peristaltiku. Vařením špenátu se organické vlastnosti účinných látek zničí, což platí i o kyselině šťavelové, která se mění v anorganickou a jako taková může tvořit krystalky v ledvinách. Špenát má velmi vysoký obsah volné kyseliny listové, její průměrná denní dávka je obsažena už ve 200 g špenátu. Tělo potřebuje kyselinu listovou pro lepší využití bílkovin ze stravy, pro stavbu zvlášť komplikovaných molekul a pro tvorbu červených krvinek. Kromě toho je velmi důležitá pro správnou funkci zažívacího traktu, zapomínat na její příjem by neměly zvláště těhotné ženy a lidé s vyšší srážlivostí krve.
Ingredience
Postup
Cizrnu z plechovky vsypeme do cedníku, nálev vylijeme a cizrnu pořádně propláchneme pod tekoucí vodou.
Do mixéru dáme cizrnu, propláchnutý špenát, Tahini, citrónovou šťávu, olej a česnek a rozmixujeme na pastu.
Pokud je příliš hustá, zředíme troškou vody.
Dochutíme solí a pepřem.