Inspirace do kuchyně

Chřestová polévka

Chřestová polévka

Krémová polévka, kterou můžeme podávat i jako hlavní chod.

Pokud chcete udělat radost členům rodiny, kteří mají rádi maso, přidejte do polévky plátky pečeného kuřecího nebo krůtího masa.

Ingredience

  • 3 lžíce řepkového oleje nebo ghí
  • Svazek zeleného chřestu (lze připravit i z bílého)
  • 2 šalotky
  • 1 litr zeleninového vývaru (nebo vody + 1 kostka Würzlu)
  • Směs koření a květů Dobrá nálada od Sonnentoru
  • 1/3 hrnku kokosové smetany (nebo rýžové či klasické)
  • Sůl, pepř
  • Kaše do polévky:
  • 4 brambory
  • Kmín, sůl
  • 2 lžíce másla
  • ½ hrnku mléka nebo kokosové smetany (nebo rýžové či klasické)
  • Na dozdobení a doplnění:
  • Čerstvá pažitka(nebo petrželka)
  • Pražená dýňová nebo jiná semínka, tzv. Gomasio (pokud nejste celiaci, tak směle do krutonů z pečiva, které můžete vylepšit parmazánem)
  • Postup

    Oloupané brambory nakrájíme na menší kousky a dáme vařit s kmínem a solí pro přípravu kaše.

    Chřest omyjeme, odkrojíme tvrdé konce.

    Bílý chřest je navíc potřeba oloupat.

    Chřest nakrájíme na menší kousky.

    Šalotky rovněž nakrájíme nadrobno.

    Na oleji nebo ghí orestujeme šalotku a koření, přidáme chřest.

    Zalijeme vodou nebo vývarem a vaříme cca 15 minut.

    Uvařené brambory rozšťoucháme s máslem a mlékem nebo smetanou.

    Necháme stranou v hrnci.

    Do polévky vmícháme smetanu a rozmixujeme na hladký krém.

    Dochutíme solí, pepřem a bylinkami.

    Do talíře vložíme vždy 2 lžíce bramborové kaše a zalijeme polévkou, dozdobíme čerstvými bylinkami a doplníme semínky nebo krutony.

    Líbil se Vám recept?