Kdo se nebojí klasiky a husté poctivé smetany, ten má rád výborné staročeské omáčky. V sezóně kopru hraje prim dobrá koprovka. Podáváme ji tradičně s vařeným hovězím masem nebo s vařenými vejci. Ať tak či tak, když se nešetří koprem, vždycky je perfektní.
Pokud máte slabost pro tuhle zelenou bylinku, tak cest, které vedou k dobré koprovce, je hned několik a každá je správná.
Můj tip do kuchyně:
Dnes se u nás koprovka podávala s malými brambůrky, pečenými ve slupce. Na talíři jsem je rozmáčkla, aby se k nim lépe dostala omáčka. Hovězí maso bylo den předem trpělivě pošírované ve vývaru, do kterého jsem dala vyvařit i stonky kopru. Maso bylo měkké jako dort a vývar měl sílu masa i parfém voňavého kopru, což té koprovce dopomohlo k ještě většímu úspěchu. Připravila jsem si i koprový olej, který se hodil na zakápnutí pečených brambor.
Ingredients
Description
Na kousku rozpuštěného másla zpěníme hladkou mouku a za stálého míchání upražíme bledou jíšku.
Rozředíme chladným vývarem z masa nebo vodou a dobře rozšleháme metličkou, abychom získali hladkou omáčku.
Osolíme, opepříme a zvolna za občasného promíchávání cca 30 povaříme.
Do provařené omáčky přidáme smetanu, dobře promícháme a zvolna prohřejeme.
Do hotové omáčky přidáme dostatečné množství nasekaného kopru, dle chuti přisladíme, přikyselíme a na zjemnění můžeme přidat jeden čerstvý žloutek.
Omáčku už nevaříme, jinak by se srazila.